Federalni kriminal

Goran Maunaga

Dok mjesecima sa svih strana traje povika na Republiku Srpsku u vezi sa kriminalom, korupcijom, revizijom privatizacije i navodnom potrebom donošenja zakona o ispitivanju porijekla imovine neprimjenjivog u praksi, svi ćute o postojanju skoro nevjerovatne kriminalne hobotnice u Federaciji BiH u koju su uvezani biznismeni, političari, sudije i tužioci.

Dokumenta do kojih je došao "Glas Srpske" dokazuju da je samo u Srednjobosanskom kantonu od 1997. godine nanesena šteta kantonalnom i federalnom budžetu u iznosu od 76 miliona maraka. Ono što je strašnije od te pljačke je činjenica da su, i pored prijava, izvještaja i dokaza, nadležna tužilaštva i sudovi u FBiH procesuiranje tih predmeta godinama usporavali i odbacivali, dovodeći tako do njihove zastare.      

Porazno je to što su Federalno pravobranilaštvo, Visoki sudski i tužilački savjet i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova zatvorili oči pred ponuđenim dokazima o utaji poreza petnaestak firmi i milionskoj pljački budžeta SBK. Nevjerovatno je da iz Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a podnosiocu žalbe Mati Aniću, jednom od najjačih sudskih vještaka finansijske struke u BiH, stiže odgovor o odbacivanju pritužbe "na rad sudije", iako se on žalio na rad tužioca.

To može značiti samo jedno: da disciplinski tužilac nije ni pogledao dostavljene materijale i dokumenta, nego da je odgovorio po automatizmu "jer je poznato da se Anić stalno tužaka". A to što je Anić o neviđenom kriminalu i korupciji u FBiH pod zaštitom države dostavio čitavu debelu knjigu dokaza - nikom ništa.   

U borbi za istinu i dokazivanje višemilionskih poreskih utaja iz kojih se vidi da u FBiH mafija ima državu a ne država mafiju, Anić se uvjerio da su i sudije kantonalnih sudova takođe zanemarivale dokumenta. A da su, za uzvrat, umjesto suđenja, Anića upućivali na specijalističko neuropsihijatrijsko vještačenje.

Ali u BiH, ovakvoj kakva je, to je logično čak i sudijama, jer ko je još vidio da se, bez obzira na kvalitet i neoborivost dokaza i dokumenata, čovjek bori protiv jačih, iako su oni kriminalci i, pogotovo, da se bori za ono što se radi pod zaštitom države, pa makar taj "posao" bili utaja poreza i pljačka budžeta.

Nesumnjivo je da u Srpskoj ima korupcije i kriminala i da pravosudne institucije ne rade svoj posao kako treba. Ali na to već godinama upozoravaju najviše instance Srpske, predsjednik Milorad Dodik naročito, pa ne treba sumnjati da će i ta oblast biti dovedena u red. Međutim, činjenica je da u RS još nije poznat baš nijedan slučaj poput ovog u FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana