Federalni kolaps

Vedrana Kulaga Simić

Iako se pred BiH nalazi nekoliko važnih zadataka od kojih zavisi budućnost cijele zemlje, teško da bi se nešto uskoro moglo promijeniti ako se pogledaju odnosi u FBiH, koja je u potpunom kolapsu. Naprotiv, čini se da stvari, ako su se ikada i vratile na uzlaznu putanju, iznova kreću nizbrdo.

Iz dana u dan na scenu izlaze novi primjeri političke neodgovornosti koji ovu zemlju sve dublje guraju u ambis, a niko više ne može da porekne da je skoro svako rješenje posljednjih sedmica zabetonirano u FBiH. Budući da BiH funkcioniše po sistemu spojenih posuda, blokade u Federaciji, koje su uglavnom plod borbe tamošnjih stranaka za fotelje, se na najdirektniji način odražavaju i na RS.

I dok federalni političari ratuju za prevlast, neka od najvažnijih pitanja su blokirana do daljeg, poput sprovođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava "u slučaju Sejdić-Finci", raspodjele vojne i državne imovine, popisa stanovništva, Zakona o jedinstvenom matičnom broju, aranžmana sa MMF-om...

Put BiH ka evropskoj porodici ne dobija epilog upravo zbog FBiH, čiji predstavnici nikako da sjednu za sto i dogovore se u vezi sa načinom izbora člana Predsjedništva BiH iz FBiH. RS je potpuno saglasna u vezi sa izborom člana Predsjedništva iz tog entiteta i čeka na Federaciju.

Nisu samo ostali na čekanju zbog FBiH. Njima su se zbog političke borbe pridružile i tek novorođene bebe, koje već prvih sekundi života postaju žrtve neodgovorne politike i ostaju bez matičnog broja. Osim toga, pitanje je i kada ćemo saznati koliko nas ima u BiH, jer je FBiH blokirala i popis stanovništva. Posljednje što nas je stiglo iz Sarajeva jeste blokada tranše MMF-a. Srpskoj prijeti da osim vremena izgubi i novac zbog političkih potkusurivanja u Federaciji.

Iako je slika potpuno jasna, niko iz međunarodne zajednice ne želi da prizna gdje leži uzrok problema. Korak dalje otišli su federalni političari kojima, uprkos svemu, smeta i rečenica da je trenutno stanje neizdrživo.

E pa, gospodo, dokažite suprotno!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana