Federalne tužbe

Goran Maunaga
Federalne tužbe

Organizovani i sinhronizovani pokušaj ekonomskog udara, pravnog i političkog pritiska s ciljem potpune destabilizacije Republike Srpske podnošenjem hiljada tužbi protiv RS za nadoknadu nematerijalne ratne štete iz FBiH predstavlja jak nasrtaj na Srpsku.

Riječ je o dobro osmišljenom projektu iz FBiH, jer su tužbe prvo upućene iz Sarajeva i Tuzle, a uskoro bi mogle stići i iz Srebrenice, Foče i Prijedora.

Može se očekivati, dakle, nastavak masovnog podnošenja tužbi protiv RS. Organizatori tog čina imaju jasnu namjeru da naplatom stotina miliona maraka udare pečat na uništenje Republike Srpske.

Da se FBiH služi svim i svačim da bi naudila RS, jasno je iz samih tužbi, jer je uočljivo da se njihovim podnošenjem manipuliše žrtvama rata.

Naime, uočeno je da mnogi koji su tužili Srpsku za to i ne znaju. Punomoći na pojedine tužioce nisu ispravne, jer je veliki broj tih tužbi potpisivao jedan čovjek u ime drugih, što znači da je spisak stradalih i njihovih porodica zloupotrijebljen.

Da će FBiH teško uspjeti da isprazni budžet RS putem ovih tužbi, jasno je iz dva razloga. Prvo, tužbe su neblagovremene, jer je po Zakonu o obligacionim odnosima prošao opšti zastarni rok za njihovo podnošenje. Drugo, haške presude su pojedinačne, što znači da nešto što je eventualno učinio neki pojedinac nikako ne može da bude osnov za tužbu protiv RS.

Velika nelogičnost je i u tome što političari u FBiH do danas tvrde da je Srpska nastala u Dejtonu i da prije toga nije ni postojala, ali, kad im to zatreba, može biti odgovorna i isplatiti nastanak štete čak i za vrijeme u kojem nije ni postojala.

Svakako treba sačekati prve presude u ovim sporovima koje će donijeti sudovi u FBiH. Ukoliko budu donesene u korist tužilaca, biće ih zanimljivo uporediti sa predmetima ratnih zločina koje su počinili Bošnjaci, koji se i pored dokaza i svjedoka godinama ne procesuiraju. To bi moglo da odredi sudbinu BiH, u koju se kunu upravo oni koji je rasturaju.++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana