Federalne igre

Željka Domazet

Da će vlasti u BiH ovaj četvorogodišnji mandat protraćiti u nadmudrivanjima i turbulencijama jasno pokazuje situacija u FBiH.

Koalicioni partneri koji su svi redom i građanima ove zemlje i Evropskoj uniji obećali da će svoju političku snagu usmjeriti na reforme od kojih će ova zemlja i njeni narodi imati koristi, već osam mjeseci energiju koriste na različite kombinatorike, dok se njena privreda arči.

Sujete svih vrsta isplivale su na površinu, pa se uglavnom umjesto razgovora i pronalaska kompromisa, strelice jednih protiv drugih šalju putem medija. Umjesto rata za reforme i rasprava o najefikasnijem putu ka napretku, iz svih oruđa se vodi politički rat o tome ko je gdje zakazao i ko je za šta kriv.

SDA koja je zaokupljena svojim skorim kongresom ne želi odlučno da povlači poteze, dok DF svim silama nastoji da za sebe zadrži resurse koje drže njihovi ministri i da ih kontroliše.

Već dugo se federalna Vlada nije okupila u punom kapacitetu, pa su tako sjednice Vlade ovog entiteta postale nastavak platformaške politike i održavaju se bez podrške cijelog jednog naroda. Ne čudi stoga tvrdnja prvog čovjeka u Hrvata, Dragana Čovića koji već podobro gubi strpljenje da se od FBiH pravi bošnjački entitet u kome nema mjesta za Hrvate. Uz sve to, kako konstatuje, bezprizorno se uništavaju preduzeća na teritoriji na kojoj uglavnom žive Hrvati i u kojima mada ni po kojoj logici ne bi trebali biti gubici, postoje minusi teški više stotina miliona maraka.

Koalicija koja je uglavnom pravljena po modelu prvog čovjeka SDA očito je napravljena na klimavim nogama i kako je već startno bilo poznato najslabija karika u toj kombinatorici pokazao se DF i Željko Komšić. Iako je od početka pregovora pa sve do sada tvrdio da mu nije do fotelja, pokazalo se da su resursi kojima upravljaju njegovi ministri plijen koji se ne ispušta iz ruku.

Mjeseci nadmudrivanja prolaze, igre se igraju i sve već odavno miriše na skori razlaz. Do kada će federalna koalicija natezati ionako zategnute odnose, ostaje da se vidi. Ipak, jasno je da će se takvi odnosi svakako odraziti i na koalicioni sporazum na nivou BiH koji je ionako neprincipijelno sklopljen i zasnovan na čistoj matematici i interesu.

Ako nakon Kongresa SDA ne bude odlučujućih poteza stranačkog lidera, sporazumi koji su već odavno prerasli u nesporazume svakako će propasti, a ova zemlja nanovo postati polje novih koalicionih prestrojavanja sve do narednih izbora. Za to vrijeme će posrnula privreda dodatno biti poharana, kolone nezaposlenih i nezadovoljnih još duže, a BiH će još dublje utonuti u mrak i beznađe iz koga će glavom bez obzira odlaziti svi oni koji budu u mogućnosti da to učine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana