Fašizam iz Bostona

Darko Momić

Možda najveći um 20. vijeka Albert Ajnštajn svoju genijalnost nije pokazao samo teorijom relativiteta koju razumiju samo rijetki, već i genijalnim mislima koje ne razumiju samo rijetki. A jedna od njih je ona o ljudskoj gluposti koja kaže: - Samo su dvije stvari beskrajne - svemir i ljudska glupost, mada za ovo prvo nisam siguran.

Ova velika misao velikog naučnika potvrđena je bezbroj puta i skoro svakoga dana dobija novu potvrdu, a jednu je dobila prije dva dana u vidu pisma grupe “građana BiH različitih zanimanja, etničkih pripadnosti i svjetonazora” upućenog, ni više, ni manje, nego prvom čovjeku prestižnog američkog Univerziteta Harvard. Varate se ako ste pomislili da su u pismu podastrli kakvu naučnu teoriju o beskonačnosti svemira i tako potvrdili Ajnštajnovu misao. Jok, samo su potvrdili da ljudska glupost i (nije drsko dodati i bezobrazluk), nemaju granica, jer nazivanje “Glasa Srpske” aparthejdskim i fašističkim novinama nije ništa drugo nego beskrajna glupost i bezobrazluk. A upravo to je uradila ta grupa navodnih intelektualaca i potpisnika bezočnog pamfleta na čelu sa izvjesnim “banjalučkim novinarom i publicistom u egzilu u Bostonu” Bedrudinom Gušićem, u kojoj su, između ostalih, i direktor Istraživačko-dokumentacionog centra BiH Mirsad Tokača i predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca - “Krug 99” iz Sarajeva Adis Kulenović.

Ti i takvi intelektualci su fašističkim nazvali list sa antifašizmom usađenim u njegove temelje prilikom štampanja prvog broja u julu 1943. godine u Župici kod Drvara na jedinoj slobodnoj teritoriji u tada cijeloj kontinentalnoj Evropi porobljenoj fašističkom i nacističkom čizmom i list u čijem impresumu i danas stoji da je prvi broj izašao kao organ Narodnooslobodilačkog pokreta.

A šta je u stvari zasmetalo vrlim intelektualcima?! Zasmetao im je intervju američkog publiciste i pisca Džareda Izraela našem listu, u kojem je doveo u sumnju na Zapadu etabliranu “istinu” o Srebrenici i koji je otvoreno rekao da se devet godina studiozno bavio ovim pitanjem i da je naišao na gomilu lažnih i kontradiktornih izjava svjedoka o “genocidu” u Srebrenici.

Gospodo “intelektualci”, time što otvoreno pokazujete da ne trpite kritiku, a drugima lijepite fašističke etikete samo pokazujete da nemate pojma da fašizam odlikuje upravo to što ne trpi kritički duh, za razliku od naučne zajednice, koja smatra da su kritika i neslaganje jedan od načina za unapređenje znanja.

A kad smo već kod unapređenja znanja, upravo zbog Bedrudina je jako prigodno iskoristiti misao još jednog velikog naučnika i rođenog Bostonca Bendžamina Frenklina, koja kaže: - Svi smo mi rođeni neuki, ali čovjek se mora jako truditi da ostane glup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana