Farsa

Goran Maunaga

Pravosuđe BiH još ne odustaje od skandaloznih odluka koje su ga, prema izvještaju sudije Džoane Korner, svrstale na samo dno u svim segmentima funkcionisanja, a ne samo u predmetima ratnih zločina.

Tako je odluka Apelacionog vijeća Suda BiH da ukine ionako mizernu kaznu zatvora Salemu Hatiboviću osuđenom za paljenje zgrade Predsjedništva BiH epilog je plana osmišljenog isključivo u svrhu smjene Gorana Zupca sa pozicije direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Mora se priznati da su planeri sve to zaista uradili na nivou pravih majstora prevare.  

Zubac je terećen da prilikom krivičnog djela terorizma, odnosno paljenja zgrade Predsjedništva, nije preduzeo potrebne mjere koje, uzgred, i nisu bile u njegovoj nadležnosti. Kad je osuđen i smijenjen sa funkcije, kvalifikacija terorizam se gubi pa Tužilaštvo BiH ostale krivce tereti za izazivanje opšte opasnosti.

Sud BiH sudi im za to djelo ne znajući, eto, da nije nadležan za te i takve procese, nego vajnim sudijama na to, sada, treba da ukaže Apelaciono vijeće Suda da za takve procese nije nadležan Sud BiH. A i sam branilac Zupca još je ranije upozorio na to.

Tako je Hasiboviću ukinuta presuda i predmet prebačen Opštinskom sudu u Sarajevu na vođenje parničnog postupka.

Apelaciono vijeće ocijenilo je da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da su Hatibović i ekipa BiH nanijeli bilo kakvu štetu, te da je Sud BiH takođe sve to loše ocijenio.    

I pored postojećeg video-zapisa, i pored iskaza svjedoka i izvještaja policije u kome je Hatibović terećen za terorizam i ugrožavanje ustavnog poretka, Tužilaštvo BiH ne podiže optužnicu za terorizam a Sud BiH sudi u tom predmetu i ne primjećujući da nije nadležan za taj slučaj.

Tako je sve razvodnjeno, pa će na kraju da ispadne da ama baš niko osim Zupca, nije kriv za paljenje zgrade Predsjedništva BiH. 

To navodi na samo jedan zaključak: da je sve izrežirano isključivo zbog Zupčeve smjene što je, je li, i postignuto. Tek kada bi došlo vrijeme da odgovaraju ti "režiseri", planeri i "izvođači radova" takvih prevara, postojanje BiH imalo bi smisla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana