Farsa u epizodama

Željka Domazet

Nakon decenija bježanja od pravde i procesuiranja, konačno su uhapšeni komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković i njegovi saborci koji su počinili stravične zločine u zapadnokrajiškim opštinama.

Ova vijest je s odobravanjem, ali i s izvjesnom dozom sumnje, prihvaćena u Republici Srpskoj, dok je bošnjačka politička elita ujedinjeno ustala protiv pravosuđa, tvrdeći da je Dudaković heroj koji ih je branio i da sve što je činio nema nikakve veze sa zločinima. Dok su srpska boračka udruženja i porodice poginulih i nestalih konačno odahnuli i ponovo počeli koliko-toliko vjerovati u ideal pravde, pozivajući nadležne pravosudne institucije da konačno razjasne i kazne sva zlodjela koja je vladar života i smrti u Krajini činio tokom rata, dotle su svi zvaničnici iz bošnjačkog miljea tvrdili da Dudaković ne može da odgovara ni za šta, potvrđujući da je u sferi nedodirljivih.

Da je riječ o izuzetno složenom i po svemu sudeći dobro pripremljenom predmetu govori i činjenica da su prikupljene hiljade dokaznih materijala, saslušane stotine preživjelih svjedoka, među kojima su i oni koji traže zaštitu jer su bili u njegovom stroju i očima gledali kako su on i njegovi ratnici ubijali i palili sve što im se našlo na putu. Zanimljive su i opaske advokata pohapšenih koji su dovedeni u Tužilaštvo kao saučesnici stravičnih pokolja i ubijanja koji su se uhvatili za glavu jer im je dostavljen obiman dokazni materijal. Jedan od njih je, kako tvrdi, morao angažovati čak četiri čovjeka da iz automobila iznesu sve dokaze koji su prikupljeni, a  koje će morati iščitati.

U mnoštvu salvi i optužbi koje su se iz bošnjačkog korpusa sasule na pravosudne institucije zanimljiva je ona koju je doživjela tužilac u ovom predmetu Vedrana Mijović, koja je inače kćerka Slavka Jovičića Slavuja koji i danas trpi stravične posljedice tortura kroz koje je prošao u zloglasnom logoru "Silos". I ta činjenica jasan je dokaz da su Bošnjaci navikli da vedre i oblače kada je o pravosuđu na nivou BiH riječ i da čak diktiraju ko to može podizati optužnice i ko suditi.

Tiha nada probuđena hapšenjima rasprsla se kao balon sapunice odlukom Suda BiH da baš gomila dokaza na koju su se žalili advokati pohapšenih nije dovoljna da bi ostali u pritvoru. Brže-bolje Dudaković i ekipa pušteni su na slobodu. Odluka koja je i najoptimističnije Srbe spustila na zemlju opasno miriše na već viđenu farsu u režiji Tužilaštva i Suda BiH u svakom ozbiljnijem predmetu koji se tiče zločina nad Srbima. U nekima od njih bili su Naser Orić i Šemsudin Mehmedović. Kako je krenulo, preostalo je samo da se i njima i Dudakoviću pravosuđe izvini na uznemiravanju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana