Farsa od optužnice

Goran Maunaga

Samo su dva razloga zbog kojih optužnica protiv Nasera Orića još nije potvrđena iako rok za to ističe sutra.

Prvi i najvjerovatniji razlog je to što je ta optužnica sadržajno više nego loša, bez dovoljno dokaza i svjedoka.

Drugi, i manje moguć, je eventualno ponovno politiziranje u tom predmetu koje je, po svim saznanjima, ovog puta zaista trebalo da bude izbjegnuto.

Doduše, nije smjelo da se desi ni to da ta optužnica ne bude profesionalno urađena pošto taj predmet sada prate i oni od kojih se ne može i ne smije sakriti ništa.

A tim više što za ratne zločine koje su počinili Orić i njegovi saborci već godinama postoje neoborivi dokazi do kojih je još 2009. godine došlo bijeljinsko Okružno tužilaštvo, zbog čega mu je predmet i oduzet.

Ali eto, kad je riječ o otuđenom centru moći, onda može da se očekuje i neočekivano. Zato ne treba da iznenadi ni to ako je optužnica opet samo farsa iako se to nije očekivalo, jer su ovog puta na regularnosti tog predmeta insistirali i moćni svjetski zvaničnici.

Ne treba da iznenadi, jer onaj ko pokušava da Misiji OEBS-a i sudiji ekspertu Haškog tribunala zabrani pristup predmetima ratnih zločina i analizu rada Tužilaštva, zaista je spreman na sve. A baš najava te analize i zabrana Tužilaštva, koju je objavio "Glas Srpske", najvjerovatniji su razlog hitnog podizanja optužnice protiv Orića kao javnog dokaza da Tužilaštvo, ipak, radi kako treba.

Dakle, dnevnopolitička potreba bila je jača od toga što se tužilac Janjić, koji vodi taj predmet, protivio hitnom podizanju nepotpune optužnice, kao i od činjenica da ona ne sadrži dovoljno dokaza, da bi se moglo desiti da je Sud ne potvrdi i da, i ako je potvrdi, lako padne u toku samog suđenja.

To je farsa na farsu pošto optužnica, čak i da je urađena temeljno, tereti Orića i njegovog tjelohranitelja za ubistva tri srpska zarobljenika iako postoje dokazi o udruženom zločinačkom poduhvatu u kome su ubijene stotine civila i zarobljenih pripadnika Vojske RS. 

Zato bi Tužilaštvo sada, kad više nema razloga za paniku nakon što su uvidjeli da se OEBS neće baviti konkretnim predmetima, konačno moglo optužnicu protiv Orića uraditi profesionalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana