Famozni spisak

Goran Maunaga

Objavljivanje imena 810 Srba koji su navodno počinili ratne zločine nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine i to kao reakcija na fotografiju policajaca iz Vlasenice sa ratnom zastavom Armije RBiH, koju je objavio "Glas Srpske", jedan je od posljednjih neargumentovanih pokušaja blaćenja srpskog naroda kao kolektiviteta i prikazivanja Republike Srpske kao "genocidne tvorevine".

Jedan od posljednjih, nakon skoro 25 godina "trošenja" montirane floskule o Srbima kao lošim momcima, uz konstantno iznošenje lažnih, a monstruoznih optužbi na njihov račun uz istovremeno ćutanje o zločinima drugih.

Poput raskrinkanih nekadašnjih upornih tvrdnji o 300.000 ubijenih Bošnjaka i 60.000 silovanih Bošnjakinja, nije teško doći do istine ni u ovom slučaju. Radi se samo o tome ko želi, a ko ne želi da je čuje i zna.

Čudi naivnost onih koji su taj spisak dali i onih koji su ga objavili. Da je 1992. ili 1995. godina, pa i nešto godina poslije rata, taj spisak bi "hladno" prošao i u BiH i kod svjetskih zvaničnika. Tada su svi s tog spiska mogli biti uhapšeni i procesuirani uz lažne svjedoke, niko prstom mrdnuo ne bi.

Ali od tada do danas dosta se stvari promijenilo i, ipak, više ne može proći baš svaka laž u vezi sa Srbima. Pogotovo ne velika laž kakva je tvrdnja da se radi o "spisku 810 srebreničkih ratnih zločinaca" od kojih "400 danas radi u policiji RS, SIPA i Oružanim snagama". Jer to se, bar, lako može provjeriti.   

U ovom slučaju indikativno je nešto drugo. To što se u odbranu trojice Bošnjaka policajaca Policijske stanice u Vlasenici, koji su se fotografisali sa ratnim znamenjima RBiH, digao najradikalniji, paraobavještajni dio bošnjačke javnosti iznoseći laž o spisku 810 srebreničkih ratnih zločinaca.

Razlog tome je jasan: na svaki način nastaviti započeto zastrašivanje srpskog življa u Podrinju s ciljem iseljavanja stanovništva Vlasenice, Milića, Bratunca, Zvornika i Srebrenice.

Da bi to bilo zaustavljeno, u BiH se mora promijeniti politička struktura. A kad dođe do toga, tek tada bi trebalo da odgovaraju i oni koji su spisak zaposlenih lica dali i javnosti podmetnuli kao spisak ratnih zločinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana