Falsifikovanje popisa

Željka Domazet

Prije dvije i po godine mnogobrojne ekipe popisivača obišle su sva područja u BiH da bi nakon višedecenijskog čekanja konačno prikupile podatke o tome koliko je u ovoj zemlji stanovnika, kakva im je nacionalna, obrazovna, starosna i svaka druga struktura.

U pripremama za ovaj veliki posao koplja su se dugo lomila oko toga da li stanovnici BiH treba da se izjašnjavaju o nacionalnoj strukturi, ko su stvarni stanovnici a ko oni koji to nisu i kada je sve konačno usaglašeno i postignuto, popis je obavljen, utrošeno je gotovo 50 miliona maraka, ali brojki koje će pokazati koliko nas je, nema ni za lijeka.

Krajnji datum za objavljivanje rezultata popisa se približava, a u ovoj zemlji ponovo se iz rukava vade nezakonite opcije da se u stanovnike BiH mogu ubrojati i oni koji su nekada živjeli na ovim prostorima, a koji sada žive i rade negdje po bijelom svijetu. Stvari su dovedene do tolikog apsurda da bi po onome što zagovaraju uglavnom Bošnjaci ispalo da pojedini ljudi svakodnevno iz BiH idu na posao u Ameriku, Novi Zeland ili Australiju i nakon posla ili časova u školi uredno se vraćaju u BiH.

Ovo nije zabilježeno nigdje u bijelom svijetu, ali izgleda BiH je izuzetak i po tome. Mogla bi i po ovome da se upiše u rubriku "vjerovali ili ne".

Kako Republika Srpska i njen Zavod za statistiku držeći se zakona i evropskih statističkih pravila insistiraju na tome da se konačno u ovoj zemlji utvrdi ko su njeni stalni stanovnici i koliko ih ima, bošnjački zvaničnici otišli su još dalje pa zagovaraju opciju da se cijela stvar presiječe i da se donese odluka da rezultate popisa objavi Agencija za statistiku BiH. Ovaj potez ne samo da bi bio udar na zakon, nego bi potpuno zanemario stav RS i objelodanio sasvim pogrešne brojke o tome koliko BiH ima stanovnika.

Dobili bismo lažni popis što bi dovelo do gotovo nemjerljivih posljedica u svim lokalnim zajednicama, kantonima, entitetima i cijeloj BiH. Prema tim nezakonitim rezultatima moralo bi se izvršiti zapošljavanje i angažovanje kadrova kako to zahtijeva nacionalna struktura iako ona suštinski i na terenu istinski nije takva. Moglo bi se desiti i da se gradi obdanište ili škola u naseljima u kojima praktično žive samo starci, a putevi tamo gdje niko ne putuje niti ima namjeru da ide.

Ne bude li se u ovoj zemlji radilo prema zakonu i išlo za tim da se objave cifre i podaci stvarnih i stalnih stanovnika BiH, ona bi vrlo lako mogla da se uvede u novi haos i postane falsifikat u kome će biti nemoguće stvari dovesti u red.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana