Falsifikatori u institucijama

Željka Domazet

Nakon duge trakavice sa popisom stanovništva, tačnije objavljivanjem rezultata popisa, Agencija za statistiku BiH, odnosno njen direktor Velimir Jukić donijela je odluku o utvrđivanju jedinstvenih pravila i metodologije za obradu dobijenih podataka.

Koliko su ova pravila i metodologija jedinstveni govori činjenica da oko njih nije postojalo nikakvo jedinstvo i da ih je prvi čovjek Agencije odluku donio bez saglasnosti srpskih kadrova u instituciji koju vodi i saglasnosti Zavoda za statistiku RS. Jedina jedinstvenost ovih pravila je u tome što će u stalne stanovnike BiH biti upisani i oni koji godinama ne žive i ne rade u ovoj zemlji, kao i oni koji su odmah nakon popisa iščezli sa adresa na kojima su tobože živjeli.

Tako će BiH, kao nijedna evropska zemlja imati prema popisu čak deset odsto stanovnika više nego što ih istinski ima. A onda će svi upitnici koje nam pošalje Evropa, bude li se priznao takav popis, biti pogrešno ispunjeni, planovi koje budemo pravili nakaradni a sve što se dalje oslonjeno na podatke popisa bude radilo, biće potpuno pogrešno.

Rezultati popisa objavljeni prema utvrđenoj metodologiji, donesenoj očito uz pritiske bošnjačke politike, biće puki falsifikat koji će ovu zemlju odvesti u novu stranputicu.

Ako se ima u vidu činjenica da propusti do kojih se došlo kontrolnim popisom nisu otklonjeni, ako je IMO tim konstatovao da su tokom popisa vođene neprimjerene kampanje da se popisuju i oni kojih odavno nema u BiH, jasno je kao dan da se u BiH pravi nova prevara koja je zasigurno neće odvesti pravim putem.

U svakoj zemlji koja je prebrojavala svoje stanovnike greške su svođene na minimum radi njenog daljeg boljeg života i napretka, a ova na sve načine čudna zemlja u tome je krenula ka maksimumu koji niko ozbiljan ne može prihvatiti.

Srpska i svi njeni zvaničnici jasno su poručili da im takav popis ne treba i da se BiH ne može graditi na greškama, nametanjima i prevarama. Možemo se samo nadati da će se uložiti dodatni napor da se dođe do usaglašenog stava oko obrade podataka popisa. Ne bude li toga ova zemlja će dobiti još jedan falsifikat o broju stanovnika koji će je odvesti u nove falsifikate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana