Fakulteti

Dragana Orlović

Nisam pobornik raznih istraživanja, jer često sumnjam u njihovu objektivnost, iskrenost anketiranih, ili uopšte u način na koji se ta istraživanja sprovode.

Ipak, kada se uzme u obzir javni istraživački centar "Vebometriks" iz Španije, koji djeluje pri Vijeću za naučna istraživanja, nikako se ne može reći da ga rade neki laici, te da se zanemare rezultati do kojih su došli u najnovijoj listi najbolje rangiranih univerziteta u svijetu.

Upravo na ovoj listi većina visokoškolskih ustanova u BiH našla se na nezavidnim pozicijama u odnosu na prethodno istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u januaru.

Za razliku od tadašnjeg rasporeda na listi, sada je najbolje plasiran Univerzitet u Sarajevu koji se našao na 1.271. poziciji, iako je nedavno bio na 1.245. mjestu, dok je Univerzitet u Banjaluci, koji je bio na 3.186. poziciji, "pao" za čak 2.856 mjesta, i sada se nalazi na 6.042. mjestu.

Lista najboljih univerziteta kreira se na osnovu kriterijuma kao što su geografska veličina univerziteta, prisutnost univerziteta u akademskom svijetu, objavljeni naučni radovi i broj akademskih radnika unutar univerziteta.

Ako ćemo biti objektivni, možemo i bez ovog istraživanja zaključiti da mnogi od ovih kriterijuma na našim fakultetima nisu na zavidnom nivou.

Posebno je sporan broj objavljenih naučnih radova naših profesora i način na koji ih rade!

Većina fakulteta u regionu (u svijetu i da ne govorimo) posjeduje i koristi programe za otkrivanje plagijata, što nije slučaj sa visokoškolskim ustanovama u RS i BiH.

Upućeni smatraju da prave razloge nezainteresovanosti naše akademske zajednice za mogućnosti "Ephorusa" treba tražiti u činjenici da bi, osim studentskih plagijata, ovaj program mogao razotkriti i profesore "plagijatore". Ono što je strašno, jeste činjenica da se do diplomskog može doći za sedam dana i 100 maraka, zahvaljujući mnogim oglasima u kojima se znanje bukvalno prodaje.

Da li su za to krivi oni koji znanje kupuju, oni koji prodaju ili oni koji su tu trgovinu omogućili, sami procijenite. Ali jedno je sigurno - na našim visokoškolskim ustanovama hitno treba nešto promijeniti! Ne zbog neke liste, ne zbog nekog istraživanja, već zbog nas samih!

Jer kako kaže jedna bolivijska poslovica: "Nepotpuno znanje često zna da bude opasnije od neznanja", a koliko mi znamo, sigurno je da ni sami više ne znamo...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana