Fakulteti sve prazniji

Danijela Bajić

Na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu juče je počeo drugi upisni rok za brucoše, a zbog sve manje želje za daljim školovanjem svršenih srednjoškolaca, pojedinim fakultetima će trebati "treća sreća" kako bi popunili sva preostala slobodna mjesta.

Na adresu fakulteta prvog dana drugog upisnog roka jedva da je stigla pokoja prijava, iako mjesta ima još za 2.664 brucoša. Ako se dan bude, kako kažu, poznavao po jutru, neće biti dobro, jer je samo na Prirodno-matematičkom fakultetu, gdje ima 212 slobodnih mjesta, stiglo svega 13 prijava i to uglavnom za biologiju i hemiju.

Gužvom se juče nije mogao pohvaliti ni Tehnološki fakultet, koji među svršenim srednjoškolcima nikad nije toliko ni bio popularan.

Ni interesovanje za jezike na banjalučkom Filološkom fakultetu, na kojem su ranijih godina sva mjesta bila popunjena u prvom roku, više nije što je nekad bilo.

Želja da budu profesori srpskog jezika i književnosti izgleda da je mnoge zaobišla.

Postavlja se pitanje da li je na njihovu odluku uticao poduži spisak nezaposlenih profesora i nastavnika u Zavodu za zapošljavanje ili je za to kriva sve lošija demografska slika Srpske. Pretjerane želje, izgleda, nema ni za filozofskim i mašinskim fakultetima, iako tržište rada vapi za mašinskim inženjerima, koji se u Srpskoj na proste jedne ruke mogu nabrojati.

U visokoškolskim ustanovama ističu da Srpska nikada do sada nije imala lošiji upis na javnim fakultetima, osim na medicinskom, gdje se i ove godine tražilo mjesto više.

Međutim, i oni se školuju da bi jednog dana pobjegli iz BiH, jer su naši medicinari poželjni, a isto tako i mnogo bolje plaćeni širom svijeta.

Pitanje koje svima odzvanja u glavi jeste - za šta smo se školovali, za koga stvaramo budućnost ako dolazi vrijeme kada će katanac zapečatiti školska vrata, a fakulteti ostati prazni? Možda je i bolje da ne razmišljamo o tome šta nas čeka za deset godina, jer Srpska od 2002. godine konstantno bilježi negativan prirodni priraštaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana