Fakultet

Dragana Keleč
Fakultet

Da li da budem doktor ili pravnik? Ekonomista, stomatolog, glumac ili učitelj?! Dilema je trenutno mnogih svršenih srednjoškolaca u Republici Srpskoj, koji namjeravaju poslije đačkih klupa svoje znanje da nastave da usavršavaju na nekom od mnogobrojnih fakulteta.

I dok se jedni vode prema afinitetima, drugi gledaju da upišu nešto što će najlakše završiti, a treći opet ne mogu ni da se odluče između dva - tri fakulteta.

Ipak, većina mladih koja je za sada zaokupljena upravo izborom fakulteta, izgleda ne razmišlja o tome šta će biti poslije završenog studija. Da li će moći da pronađe posao ili će na zaposlenje čekati godinama na birou!

Da je tako pokazuju i analize sprovedene među učenicima završnih razreda srednjih škola u RS, koje su utvrdile da najveće interesovanje vlada za studije društvenih nauka, prava i ekonomije, što je opšte poznata činjenica već nekoliko godina unazad.

S druge strane potrebe poslodavaca su sasvim suprotne željama mladih ljudi. Njima je neophodan kadar kao što su profesori matematike, fizike, informatike, a ne razne vrste menadžera koje zaokupljaju mlade.

Čak i u nadležnim institucijama u Srpskoj apeluju da je upravo ovaj visokoobrazovani kadar deficitaran. A da je tako najbolje govore podaci da je najmanje nezaposlenih u Srpskoj upravo profesora matematike i fizike.

U 2008. godini nije bilo nijednog nezaposlenog profesora ili nastavnika matematike i fizike, a godinu kasnije nezaposlenih je samo pet, dok su lani na birou čekale tek dvije osobe sa ovom stručnom spremom.

U analizama Ministarstva prosvjete i kulture RS, Zavoda za zapošljavanje i Privredne komore navodi se da je nažalost i sada mali broj studenata ovih smjerova u Srpskoj, odnosno njih 84, dok je starosna struktura zaposlenih nastavnika ovih predmeta i više nego alarmantna.

U našim školama trenutno radi 119 profesora i nastavnika upravo matematike i fizike između 56 i 60 godina, a 61 i više godina ima njih 112. S druge strane ovog nastavnog kadra između 20 i 25 godina ima tek 14.

Pa se onda zapitajte, dragi moji brucoši, ko će prije da se zaposli!

Diplomirani pravnici, kojih na birou ima na hiljade, a isto toliko i na fakultetima ili matematičari! Jasno je, samo zbrojite dva i dva, za šta i ne morate da budete neki vrsni matematičari!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana