Fabrikovanje "Birča"

Goran Maunaga

Nepotvrđenu vijest o tome da je Fabrika glinice "Birač" iz Zvornika izgubila u Litvaniji sudski spor u kojem osporava potraživanje litvanske Ukio banke u iznosu od 154 miliona KM, stanovnici RS mnogo lakše su podnijeli nego sličnu kad je sudija Okružnog privrednog suda u Bijeljini u oktobru 2013. donio rješenje o otimačini 154 miliona maraka od radnika Birča i firme "Alumina".

Jer, iako je moguće da iza eventualne odluke litvanskog suda stoje, pored Litvanaca koji su cijelu stvar i "zakuvali" kršeći zakone, i ljudi iz Srpske koji rade u njihovom interesu i koji su uticali i na raniju odluku bijeljinskog suda, ovog puta bar je riječ o stranom a ne domaćem sudu, a i presuda je prvostepena i nije pravosnažna, ako je uopšte donesena.

Ali, bez obzira na sudske presude, na istrage i saslušanja osumnjičenih u tom predmetu, mahinacijama koje su povezane s fabrikom "Birač" ne nazire se kraj.

Jedna od njih je ona o kupovini 170 miliona maraka potraživanja koja Ukio banka ima prema "Birču", a koja je navodno za 12 miliona maraka kupio ratni biznismen iz Foče Goran Pavlović. Ugovor o toj kupovini, između Pavlovića i Ukio banke, koji je navodno potpisan u Viljnusu u novembru 2014, nikada niko nije vidio, a i da je sklopljen, nikako ne može biti pravno valjan jer Ukio banka nije mogla da proda svoje potraživanje bez saglasnosti "Birča".  

Dakle, sve i da takav ugovor postoji, nijedan pravni ekspert ne bi mogao da odbrani tezu da je moguće da neko za deset odsto ukupne sume kupi navodna dugovanja "Birča", a da mu ta fabrika i dalje duguje pun iznos.

Najsrećnija, ali i najmaštovitija solucija bilo bi to da je neki moćan patriota, nošen interesima radnika "Birča" i Republike Srpske, kompletno potraživanje kupio za deset odsto visine duga, naravno uz saglasnost "Birča", i da "Birač" sada mora da vrati samo to.

Nažalost, svi ti poslovi su mutni jer nisu usaglašeni s menadžmentom i pravnim timom "Birča", ali onima koji su duboko u tim mahinacijama ipak treba da bude jasno da, ponekad, pobijedi i pravo.

Nakon što je litvanska mafija opljačkala "Birač", krajnje je kriminalno i bezobzirno to što pokušava da s tim "poslom" i nastavi. Zato, što prije, u tom predmetu očekujemo podnošenje kvalitetnog izvještaja, podizanje jake optužnice i vođenje pravno profesionalnog sudskog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana