Evropsko začelje

Vedrana Kulaga
Evropsko začelje

Novi dan, novi izvještaj i nove kritike na račun BiH.

Dugoočekivani izvještaj Evropske komisije o napretku BiH ka evroatlantskim integracijama stigao je juče u ruke zvaničnika BiH i, gle čuda, izvještaj je negativan.

Treba li to uopšte da nas čudi?

BiH je ponovo dobila “šamar” od evropskih zvaničnika, i to svega nekoliko dana  nakon što su predstavnici Savjeta Evrope okarakterisali situaciju u BiH kao najgoru od 1995. godine.

“Nemogućnost postizanja političkog dogovora o vlasti na državnom nivou stoji na putu napretka BiH. Neophodno je da se preduzmu ključne reforme, neophodne za dalji napredak prema evropskim integracijama”, jasno piše.

Evropska komisija je sve što je imala, i više od toga, rekla u samo jednoj rečenici.

Politički predstavnici FBiH, od opštih izbora koji su u BiH održani davnog oktobra prošle godine, ne prestaju sa opstrukcijama zbog kojih i dalje stari ministri petu godinu sjede u Savjetu ministara i rade posao onih koji čekaju da ih naslijede.

Veliki apetiti federalnih predstavnika koji premašuju granice Dejtonskog mirovnog sporazuma i konstitutivnosti tri naroda u BiH, uveliko su pomogli zvaničnicima Evropske komisije i omogućili im da, vjerovatno bez dugih razmišljanja, daju BiH negativno mišljenje i etiketu zemlje u kojoj se ništa ne radi. Negativan izvještaj EK zato treba da ide na dušu FBiH i zvaničnog Sarajeva, kao glavnih krivaca za lošu sliku i situaciju u BiH.

Njihova uslovljavanja i krajnje nerealni stavovi i zahtjevi doveli su BiH ovdje gdje je sada, na dno, daleko od svih, zaostala za svima, bez vlasti i bez budžeta.

Treba li još nešto dodati? Ima li smisla uopšte?

Treba li nam kao so na ranu da se podsjetimo da su zemlje u okruženju sada već u galopu prema Uniji.

Moramo li da naglasimo da su Srbija i Crna Gora, naše prve komšije, dobile pohvale i zeleno svjetlo za pregovore sa Unijom, dok je BiH istovremeno ostala u ćošku regiona i Evrope.

Ako je za BiH i njene građane vrijeme u ispunjavanju reformi, koje su preduslov za članstvo u Uniji, do sada brzo prolazilo, sada će ići još brže.

Čini se da su toga svjesni svi, osim glavnih aktera blokada i opstrukcija koji svojim potezima samo koče BiH, a istovremeno za to na sva usta okrivljuju drugu stranu - Republiku Srpsku.

Sve u svemu, negativan izvještaj Evropske komisije o napretku BiH ne treba uopšte da izazove neko ogromno čuđenje, ali treba da izazove mnogo veću zabrinutost i probudi uspavanu svijest političara, kojih se ovdje sve pita. A nekad se pitalo građana!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana