Evropsko vazalstvo

Veljko Zeljković
Evropsko vazalstvo

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da Evropa ne bi trebalo da postane “američki vazal” i da mora da izbjegne da bude uvučena u bilo kakav sukob između SAD i Kine u vezi sa Tajvanom.

On je to iznio nakon trodnevne zvanične posjete Pekingu, navodeći da bi Evropa trebalo da bude treća sila u svjetskom poretku, poslije SAD i Kine. Ocijenio je i da bi miješanje u krizu u vezi s Tajvanom bila “zamka za Evropu”, ali i kako bi Evropa trebalo da smanji svoju zavisnost od SAD i američkog dolara. Na kraju je priznao i da Evropljani ne mogu da riješe krizu u Ukrajini.

 

Ovo je prvi put da je jedan visoki evropski zvaničnik otvoreno i javno progovorio o pogubnosti američke spoljne politike, ako ne uzmemo u obzir turskog predsjednika i mađarskog premijera. Viktor Orban smatra kako Amerika profitira od sukoba u svijetu, pogotovo od onog u Ukrajini, ali i da bi zemlje Evropske unije trebalo da stvore novo bezbjednosno tijelo poput NATO-a, ali bez SAD. Slično mišljenje dijeli i Erdogan, koji nije voljan da zarad američkih vojnih i geopolitičkih interesa žrtvuje ekonomski prosperitet svoje zemlje.

 

Makron je u svojim posljednjim izjavama priznao ko vuče sve konce, ali i da je dosadašnje slijepo povinovanje američkim diktatima sve pogubnije za Evropu, pa i samim tim i za Francusku. Podsjećanja radi, Makron se još krajem prošle godine, doduše stidljivo, požalio na visoke cijene američkog tečnog gasa. Vjerovatno bi i dalje ćutao da mu nije počelo gorjeti pod nogama zbog sve učestalijih i masovnijih štrajkova. 

Njegovo priznanje, ali i upozorenje, odmah je naišlo na osudu zapadnih mejnstrim medija iako on nije ništa slagao, već samo rekao ono što i vrapci na grani znaju – da je Amerika prvo Ukrajinu, a onda i samu Evropu, uvukla u “rat” sa Rusijom, a sada to želi i u slučaju Kine.  

Amerika već “uspješno” potpaljuje novo svjetsko žarište, ulazeći, bez najave i darova, u kinesko dvorište otvoreno gurajući prst u oko Pekingu, testirajući kinesko poslovično strpljenje.  U vodama Južnog kineskog mora i Tajvanskog moreuza, oni su zajedno sa Filipinima, pokrenuli veliku vojnu vježbu. Amerika je još prije par godina napravila jednu vrstu kopije NATO saveza, koji je nazvan Aukus, a koji pored SAD čine i Velika Britanija i Australija. Planirana je čak isporuka nuklearnih podmornica Kamberi.

U slučaju Ukrajine, glavni cilj Pentagona je širenje NATO-a do granica sa Rusijom. Kada je u pitanju Kina, koja je u strateškim američkim dokumentima označena kao neprijatelj broj jedan, želi se usporiti njen rast i uticaj u svijetu, te sabotirati projekat “Put svile”.  Sve se u stvari svodi na dominaciju, a zbog koje mnogi u svijetu ispaštaju zbog svog vazalskog ponašanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana