Evropsko licemjerje

Veljko Zeljković

Licemjerno, bezobzirno i opasno. Ovako bi se u tri riječi mogao opisati naum političke elite iz Brisela da do 2020. godine na granice Evropske unije postavi 10.000 graničnih policajaca koji bi trebalo da spriječe dalji ulazak ilegalnih migranata u ovu zajednicu.

Sve ovo neodoljivo podsjeća na neka ranija istorijska dešavanja, kada su građeni zidovi, utvrde i kanali koji bi trebalo da zaustave najezdu varvara i raznoraznih osvajača.

Mađarska je već podigla “zid”. Hrvatska je angažovala avijaciju i vojsku. A evropska zajednica, koja se kune u demokratiju i humanost, polako, ali sigurno hermetički zatvara svoje granice.

Žele da očuvaju evropske vrijednosti. Da sačuvaju identitet, spasu ekonomiju i dosadašnji način života.

Nažalost, BiH se ne nalazi ni u predvorju ove priče. Ni na margini. Ostala je van granica ovog novog i posrnulog evropskog carstva, izložena najezdi migranata, kao kolateralna šteta procesa koji su zapadne vojne sile pokrenule.

Brisel je na ovaj način pokazao koliko mu je stalo do BiH, ali i otkrio svoje planove vezane za ovo područje. A to je da balkanske zemlje, a samim tim i BiH, postanu “parking” za stotine hiljada migranata koji bi u narednom periodu mogli da pohrle put evropskog kontinenta.

Sve se dodatno komplikuje zbog ekonomskog rata koji vode Turska i Amerika jer bi on mogao pokrenuti migrantski cunami sa katastrofalnim posljedicama po BiH.

Vlasti u BiH gluve i slijepe. Isključile su mozak i ostavile upaljene tek receptore sluha. Da mogu čuti šta im to administracija iz Brisela poručuje i preporučuje.

Ista ta administracija koja na granicu sa BiH planira da postavi više hiljada naoružanih policajaca. Moćni birokratski aparat koji je BiH “sugerisao”, čitaj naredio, da ne pravi kampove za migrante blizu granice za Hrvatskom.

Toliko o toj i takvoj evropskoj zajednici!

Ali, i njihovim namjerama.

A realna opasnost je pred vratima BiH. Zaboravlja se, svjesno ili ne, da u Turskoj trenutno boravi oko pet miliona migranata. Ukoliko se osjeti ugroženim, turski predsjednik Tajip Erdogan bi mogao zaigrati na ovu kartu i pokrenuti milionsku “vojsku”, koja bi poput roja skakavaca preplavila Evropu.

BiH i susjedne zemlje bi bile izložene “udaru” sa nezamislivim posljedicama. Nikakvi bajpasi i stentovi - humanitarna pomoć licemjerne međunarodne zajednice, ne bi nas spasli od katastrofe.

Naravno, ne treba zaboraviti ni bezbjednosni aspekt ove priče, ali i da bi demografska slika Balkana, ukoliko se ostvari ovaj crni scenario, mogla biti promijenjena u potpunosti.

Ukoliko je to nezvaničnim centrima moći bio cilj, onda njihovi planovi polako počinju i da se ostvaruju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana