Evropski zaključci

Svjetlana Šurlan

Postalo je kristalno jasno da se gomilanje državnog aparata obilo o glavu onima koji su godinama od entiteta uzimali sve što se uzeti moglo. Danas su upravo prenesene nadležnosti postale glavni teg koji BiH vraća unazad svaki put kada zakorači prema evropskoj zajednici

Iz Evrope o BiH ponovo ništa novo i ponovo razočarenje u vezi sa evropskim putem BiH. Da li to treba da nas iznenadi kada je jasno da je ova zemlja stručnjak u probijanju rokova, nepoštovanju dogovora i svakoj vrsti blokade.

Evropske diplomate ponovo su BiH stavile do znanja da se kasni u reformama i da se dogovori lidera svako malo “zaboravljaju”, a sve to usljed nastavka problema i opstrukcija.

To je posebno vidljivo na nivou BiH, gdje su se nadležnosti nekada vješto krale i tako stvarale institucije od kojih danas mnoge ne mogu da odgovore izazovima koje sa sobom nose evropske integracije i da se ukrcaju u voz za Evropsku uniju.

Sada je postalo kristalno jasno da se gomilanje državnog aparata obilo o glavu onima koji su godinama od entiteta uzimali sve što se uzeti moglo.

Danas su upravo prenesene nadležnosti postale glavni teg koji BiH vraća unazad svaki put kada zakorači prema evropskoj zajednici.

I upravo je sada i zbog toga pravi trenutak da se insistira na vraćanju na dejtonsku strukturu BiH koja nije poznavala većinu nadležnosti kojima se BiH danas kiti.

Ocjene evropskih diplomata nisu novost, one se u takvom obliku ponavljaju kroz posljednju godinu, kako kroz izjave zvaničnika, tako i kroz različite protokole, rezolucije, zaključke... Novost je to što se i u svijesti evropskih diplomata kristalizuje spoznaja da u BiH nešto debelo ne štima.

Postaje jasno da koordinacija koju podvlače predstavnici Republike Srpske jedina može da ublaži očigledno nefunkcionisanje zemlje koju, u tom slučaju, Evropa nikada neće primiti pod svoje skute.

Priznaju evropske diplomate i da korijeni koje je OHR ovdje pustio ničemu ne služe, pa smišljaju gdje da ga premjeste. Iako to premišljanje već predugo traje, ohrabruje što im je bar na umu.

Nijedna zemlja se titule članice Evropske unije nije lako dokopala, a neke koje jesu, danas bi drugačije postupile i o njoj sigurno bar još jednom razmislile.

Ali ako bi članstvo u Evropskoj uniji stanovnike BiH bar oslobodilo OHR-a i visokog predstavnika, isplatilo bi se.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana