Evropski put

Vedrana Kulaga
Evropski put

Svaka zemlja, kao i svaki čovjek, ima svoj put kojim mora da ide i da korak po korak, kamen po kamen, na što bolji način gradi putanju, da bi se tim putem lakše kretalo i brže stiglo na cilj.

Jedan od puteva kojim trenutno "puže" BiH je put evropskih integracija, posut manipulacijama, ograđen nastojanjima za njenom centralizacijom i željama za krađom nadležnosti, koje joj, zna se, ne pripadaju.

Ovako trom hod BiH na putu ka evropskim integracijama mora da se ubrza i da se zemlja vrati na pravi put, jer ovaj, na koji ga trenutno skreću "evropske Sarajlije" vodi direktno u provaliju, na čijem se dnu nalazi riznica neispunjenih obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kako sada stvari stoje, na to dno sarajevske vlasti vuku BiH, a sa njom i Republiku Srpsku.

A zašto? Zato što pojedinci u Sarajevu još ne žele da prihvate istinu, činjenice i da otvorenih očiju sagledaju pravu realnost na terenu. Zato što RS još gledaju kao svoje zamorče, koje nema pravo glasa nigdje, pa ni na evropskom putu BiH.

Jedno moraju da shvate, a to je da je krajnje vrijeme da otvore oči i da pruže ruku saradnje i kompromisa, da bi BiH mogla, uz punu saradnju i koordinaciju svih nivoa vlasti, a posebno entiteta, da postavlja kamen po kamen svog evropskog puta.

Sarajevske vlasti moraju da shvate da je Republika Srpska danas ravnopravan partner u svim procesima i da ima svoje planove, vizije i prijedloge kako da se lakše i brže dođe do cilja, a to je u ovom slučaju EU.

Kao ravnopravan učesnik procesa Srpska je radila i izradila plan koji se temelji na realnosti, na ustavnoj strukturi BiH i partnerstvu.

Svima je odavno jasno da BiH odavno stoji u mjestu, ali došlo je krajnje vrijeme da prihvate RS kao partnera i da se izađe sa konkretnim prijedlozima za dalji hod.

Republika Srpska je dobila svoj odraz u očima evropskih partnera, a poštena igra sada se očekuje i od drugog dijela BiH. Poštena igra bez želje za centralizacijom i krađom, jer ona ne vodi nigdje.

Predstavnici Srpske imaju svoje "ja" koje se nadaleko čuje, htjeli to neki ili ne i taj glas čuće se sve glasnije i jače kako vrijeme bude odmicalo.

Zato je krajnje vrijeme da se svi u BiH, posebno u drugom dijelu zajedničkog dvorišta, naviknu na činjenicu da je Republika Srpska dio, i to ozbiljan dio BiH, i da će se, kao takva, pitati za sve, u šta se uklapa i evropski put BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana