Evropski Jelouston

Veljko Zeljković

Sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog vojne akcije u Ukrajini svakim danom uzimaju sve više danka. I to ne toliko u samoj Rusiji, koliko poput bumeranga u evropskim zemljama.

 

Tržište energenata je poput vulkana eruptiralo, dižući i stvarajući opasni oblak dima koji prekriva i polako guši globalni finansijski sistem. Barel sirove nafte prešao je magičnih 130 dolara, dok je gas dostigao cijenu od čak 3.800 zelenih američkih novčanica.

Stručnjaci upozoravaju da, ukoliko bi Zapad posegao za sankcijama i na ruske energente, ovaj vulkan bi mogao postati neki novi Jelouston. Finansijski sistemi i ekonomije gotovo svih evropskih zemalja, zavisnih od ruskih energenata, doživjeli bi potpuni kolaps, te bi se stope inflacije mjerile dvocifrenim brojkama.

Prema nekim procjenama, ukoliko do toga dođe, cijena jednog barela sirove nafte bi mogla skočiti na nevjerovatnih 300 dolara. Ništa bolji scenario ne bi bio ni u slučaju da Rusija zavrne gas Evropi.

Negativne efekte sankcija, čak i kada bi se stalo na loptu, biće teško preko noći zaustaviti. Stoga je i period pred nama pun neizvjesnosti, a pogotovo jer hrana polako, ali sigurno postaje luksuz.

Prošlogodišnja jesenja sjetva prošla je sa izuzetno visokim ulaznim inputima. Još teža i komplikovanija situacija će biti sa proljetnom sjetvom zbog istorijski visokih cijena nafte, ali i mineralnih đubriva. 

Ono što dodatno zabrinjava jeste da su zbog visokih cijena gasa mnoge fabrike koje se bave proizvodnjom mineralnih đubriva već zatvorile svoja vrata. Rusija i Kina su, pak, zabranile njegov izvoz. Sve to će se negativno odraziti kako na prvu, tako i drugu sjetvu, a na kraju i na, vjerovatno, nedostatak određenih životnih namirnica, ali i na njihovu cijenu tokom ove godine.  Ono što je prošle godine, recimo, koštalo tri marke, uskoro bi moglo da vrijedi tri evra.

Gledano kroz istoriju, geopolitičke igre političara uvijek su se prelamale preko leđa običnih ljudi. Nažalost, tako je i ovog puta. 

Kriza je bila neminovna zbog prekomjernog pandemijskog štampanja evra i dolara. Situacija oko Ukrajine probudila je, međutim, Jelouston, najveći svjetski vulkan, ispod kojeg se kriju ogromne količine lave i pepela.

Ova situacija ogoljela je i postojeći spekulativni finansijski sistem građen na raznim “balonima”. Ovaj put ti baloni su naduvani do tačke pucanja. Evropa je, nažalost, prostor na kom će se osjetiti najveće posljedice vrlo često nerazumnih političkih odluka i interesa velikih zapadnih korporacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana