Evropski ispit

Vedrana Kulaga Simić

BiH je napravila novi, značajan korak na putu ka EU poslije dužeg čekanja. Razloga za optimizam svakako ima, ali nema za opuštanje, jer u predstojećim danima i mjesecima ova zemlja tek treba da pokaže da li je spremna za još ozbiljnije korake.

Nakon što je Savjet za opšte poslove EU prihvatio zahtjev za članstvo koji je BiH uputila u februaru, bliži se dan kada ćemo morati dobro zasukati rukave, pristupiti evropskom ispitu i dokazati i sebi i Evropi koliko poznajemo stanje u BiH.

Test neće biti nimalo lak, a vremena, po svemu sudeći, neće biti mnogo. Pitanja koja bi trebalo da stignu u BiH neće se, ako je suditi prema najavama, mnogo razlikovati od onih sa kojima su se mučile i zemlje regiona.

BiH će se morati dobro "preznojiti", jer će se pod lupom EU naći sve - od igle do lokomotive, a svi odgovori moraće biti usaglašeni između učesnica u evropskom procesu i na engleskom jeziku, čitko i jasno, poslati u Brisel.

Veoma važna stavka u cijelom ispitu jeste da će se dobar dio odgovora morati bazirati na rezultatima posljednjeg popisa stanovništva u vezi sa kojim ima svega, osim tačnih rezultata i saglasnosti, što bi mogla biti prva prepreka.

U testovima će se naći i pitanja u vezi sa pravosuđem, javnim nabavkama, kretanju robe, poljoprivrednom proizvodnjom te i o stanovništvu, zaštiti životinja, školovanju, porođaju i brojna druga pitanja o svemu i svačemu. Možda i neka za koja nikada i ne bismo pomislili da bi nekoga mogla interesovati.

Suština je da ozbiljan posao tek čeka sve u ovoj zemlji i da će u vezi sa svim morati postojati saglasnost, što je za BiH veliki test, a za ovaj "prijemni" ispit za EU nema popravnog, ili ako ga bude, može samo biti gori.

Evropska budućnost, ma šta ona značila za svakog ponaosob, je tu pred nama. Udaljena nekoliko koraka, ali veoma teških koraka.

Put ka EU nam je otvoren, a od nas zavisi koliko ćemo brzo napredovati i prolaziti prepreke. Evropski upitnik je tek prvi u tom nizu, a nakon što Brisel skenira sve što mu stigne iz BiH, znaćemo da li smo na pravom putu ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana