Evropski aršin

Vedrana Kulaga Simić

BiH će iduće sedmice biti jedna od tema na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta, a u evropski dnevnik će, po ko zna koji put, biti dopisane nove ocjene o disciplini u BiH.

Na dnevnom redu je novi prijedlog rezolucija o BiH. I gle čuda - u njoj paradoks. Evropski zvaničnici, kako se navodi u rezoluciji, pozvaće vlasti u BiH da pojačaju borbu protiv terorizma, ali istovremeno kritikuju RS zbog najavljene obuke policije i nabavke opreme iz Rusije upravo zbog antiterorističkih akcija. Za one koji su pisali novi evropski sastav, koji ima 50 stavki, to zvuči zabrinjavajuće. Zbog čega, to oni znaju, a saznaćemo valjda i mi detaljnije kad izvjestilac pročita i obrazloži sadržaj rezolucije, a neki od parlamentaraca kaže svoj sud o navedenom. Možda i šire.

Evropljani kojima je specifična BiH uža specijalnost nisu ni ovaj put propustili priliku da napadnu RS i neke poteze koje su povukli njeni rukovodioci, ali bi bezbjednost ipak u ovo vrijeme trebalo da bude ključni moment i stavka na koji bi Evropa, koja se i sama bori sa tim, trebalo da ukaže.

Evropa je ponovo ukazala da mora biti ojačana borba protiv terorizma i radikalizma jer BiH važi za zemlju koja mora 24 časa dnevno da drži oči širom otvorene, pazi, osluškuje i sarađuje sa kolegama iz regiona i svijeta u cilju što bolje pripreme i odbrane, u krajnjem slučaju od mogućih napada.

Evropski zvaničnici se zaklinju da je borba protiv terorizma globalni problem koji je jedino moguće iskorijeniti zajedničkog borbom. Ali, zašto onda smeta ako neko ide u Rusiju na obuku i da nabavi opremu koja je potrebna za borbu protiv svjetske pošasti broj 1. Vjerovatno zlonamjernim, a kada oni upletu prste ne piše nam se dobro.

Svako bi trebalo da sarađuje sa svima, barem nas na to uvijek Evropa uvijek upozorava. Tako bi trebalo da bude i u BiH, ali se uvijek stvari barem malo okrenu u pravcu suprotnom od onog u kojem bi trebalo da idu. Ili za BiH i Srpsku uvijek važe neka posebna pravila koja neki mijenjaju od situacije do situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana