Evropske cijene

Nikola Lugić
Evropske cijene

Iako stanovnici BiH, prema mnogim stvarima nisu ni blizu stanovnicima drugih evropskih zemalja, to se ne može reći i za cijene osnovnih životnih namirnica.

Prema podacima evropske statističke agencije Evrostat, cijene hrane u BiH iznose 75 odsto od prosječnih cijena u Evropskoj uniji, dok prosječna plata kod nas iznosi tek trećinu evropskog prosjeka.

Ipak, stanovnici BiH ribu plaćaju isto koliko i Britanci, hljeb kao Turci, a meso kupuju po cijenama višim nego u Češkoj i na Malti.

Cijena ulja i masti iznosi 81 odsto od prosjeka evropske cijene i približno je jednaka cijeni u Holandiji, dok je pod kategorijom "ostali prehrambeni proizvodi" zemlja tulipana za sedam odsto jeftinija.

Alkoholna pića skuplja su nego u Portugaliji, Njemačkoj i Francuskoj, a cijene bezalkoholnih pića gotovo su iste kao u EU.

Ipak, da ne bi bilo da je kod nas sve skuplje nego kod naših komšija i evropskih "uzora", za to su se pobrinule "duvandžije", pa cigarete kod nas prodaju po duplo, troduplo, pa čak i sedam puta nižim cijenama.

Sve to ne bi bilo nimalo čudno, ako se uzme u obzir da se radi o zemljama koje se nalaze, ako ne u neposrednoj blizini, onda bar na istom kontinentu, da prosječne plate u većini zemalja EU nisu duplo više nego u BiH. Iz svega ovoga proizlazi logično pitanje - kako ljudi u BiH uopšte preživljavaju?

Sa niskim platama i cijenama kao u zemljama sa mnogo uređenijim tržištima, sigurnijim primanjima i makroekonomskom situacijom, svaki stanovnik BiH reći će da je preživljavanje na Balkanu čista umjetnost.

Često od stanovnika zemalja EU možemo čuti koliko je teško i skupo živjeti, pogotovo u vrijeme ekonomske krize. Kako se kod nas niko ne žali, može se pretpostaviti da mi živimo bolje.

Ako žele možemo se mijenjati, mada to ne bi bila ravnopravna razmjena, jer bi njima ostale približno iste cijene i daleko manja primanja. A možda mi i nismo navikli na "luksuz", već na "golo preživljavanje".

I niko ne može da kaže da BiH ne uspijeva da prati komšije i Evropu, te da će nam biti teže poslije ulaska u EU, jer smo već sada navikli da imamo "balkanska" primanja i evropske cijene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana