Evropska podjela

Vedrana Kulaga Simić
Evropska podjela

BiH ni toliko godina poslije dogovora ključnog dokumenta u Dejtonu još nije na stabilnim nogama, a krivci za takvu našu sliku i priliku jeste dobar dio domaćih političara i stranaca kojima je ova zemlja poligon gdje testiraju snagu sile svoje.

Da stvar bude gora, za modernom šibom svojevremeno su posezali upravo oni čija su usta bila puna vrijednosti 21. vijeka, demokratije, ljudskih prava i sloboda, a malo koji njihov potez na ovom tlu je bio u duhu priča iza kojih se kriju.

BiH je, s druge strane, tek mrva na planeti na kojoj se uveliko kuva, posebno od početka rusko-ukrajinskog sukoba koji je uveo svijet u nove podjele - one koji su ostali uz Rusiju naspram onih koji, kao Zapad, podržavaju politiku zvaničnog Kijeva. I BiH se našla u tom vrtlogu, a istovremeno ponovo su se rasplamsale neke stare domaće vatre čije varnice opstaju svih ovih godina od Dejtona do danas.

Dogorjelo je u Ustavnom sudu BiH, adresi koja bi zapravo trebalo da gasi te i druge požare u skladu sa najvišim pravnim aktom jedne zemlje, a godinama je upravo onaj dah koji je najviše poljuljao međusobne odnose među narodima i njihovim političkim predstavnicima.

Svi se uporno pozivaju na jedan jedini Dejtonski mirovni sporazum i aneks koji je zapravo i Ustav BiH, a kao da čitaju tri potpuno različite knjige. A kada se u sve to upetljaju stranci koji i dan-danas vedre i oblače ispod ovog dijela neba, nastaje haos koji je mnogima sa strane prava enigma, uz vječito pitanje: “Kako uopšte opstajete”, kada nas slušaju i gledaju sa strane.

Na to pitanje je teško odgovoriti, kao što je teško povjerovati da je BiH još, u današnje vrijeme, klasični protektorat u čiju svakodnevicu, kada god to poželi, može da se umiješa onaj ko sjedi u fotelji visokog predstavnika i prevrne sve naopačke.

Situaciju dodatno komplikuju pojedine diplomate iz sjedišta u kojima ne gledaju istim očima sve konstitutivne narode u ovoj i ovakvoj BiH, a takođe u posljednje vrijeme, otkako su i sami u problemima usljed sukoba na istoku, ne pomaže ni zvanični Brisel. Doduše, ne treba zaboraviti da su nam, kao rijetko kome, poklonili kandidatski status za članstvu u EU, ali su, kako se čini, odlučili da dalja pravila igre drže, ipak, u svojim rukama. Baš kao i to kome će i za šta u BiH dodijeliti milione iz svoje kase.

Posljednja odluka zvaničnog Brisela da dodijeli novac iz fondova samo za projekte koji bi trebalo da budu realizovani na teritoriji Federacije, uz otvoreno podsjećanje da su za Republiku Srpsku ranije zaustavili pojedine jer im se ne sviđa politički kurs koji je zauzeo republički vrh, dokaz je da je na sceni ponovo politika ucjena. Moćniji su pa im se i može, ali tako su i pokazali svoje pravo lice i na svojevrstan način podijelili BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana