Evropska budućnost

Svjetlana Šurlan

Da li BiH ima evropsku budućnost, pitanje je koje se postavlja od 16. juna 2008. godine kada je u Luksemburgu potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije.

Od tada se u BiH pokušavaju sprovesti mnogobrojne reforme, neke lakše, a neke teže, jedne sporije, a druge nikako. Da li je to zbog nedostatka političke volje različitih aktera vlasti u BiH ili zbog nezainteresovanosti Evropske unije, mišljenja su podijeljena.

Iz Unije poručuju da je odgovornost za zastoj BiH na evropskom putu na političarima i institucijama u BiH iako se jasno čuju stavovi da se ne planira skorije proširenje ove zajednice.

Izvještaj o napretku BiH koji je predstavljen u Briselu donosi očekivano, niz konstatacija o stanju u BiH, o (ne)radu institucija, nespremnosti političara na dogovor... kao i određene preporuke šta i kako je potrebno raditi u budućnosti da bi se BiH dale naznake za svjetlo na kraju tunela. To se, uostalom, u više navrata moglo čuti tokom prethodne godine od mnogobrojnih zvaničnika EU.

Ono što domaći zvaničnici sve više ističu, a što je ranije rijetko bio slučaj, je da nije sve na BiH, da i Unija ima svoj dio odgovornosti za neuspjeh BiH u ispunjavanju "evropskih" zadataka. To svakako jeste tako, a pokazuje se i na primjeru strukturalnog dijaloga, za koji upravo iz Unije ističu da je jedan od rijetkih procesa koji je proizveo određene pomake.

To jeste tačno, pomaci u dijalogu su bili vidljivi do momenta dok EU nije odlučila da ga proširi dodatnim pitanjima. Od tada nije održana nijedna sesija ovog dijaloga. Na kome je tu odgovornost za zastoj?

EU je poprilično zatvorila proces napretka BiH tjerajući je na reforme kojima nije dorasla i na reforme koje nije tražila od drugih zemalja koje je lakše primala u članstvo.

Na pitanje da li BiH ima evropsku budućnost i dalje neće biti jasnog odgovora, bar dok Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ne stupi na snagu. Kada će to biti, poslije šest godina pokušaja, teško je reći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana