Evropska budućnost entiteta

Vedrana Kulaga
Evropska budućnost entiteta

Priključenje BiH Evropskoj uniji tema je koja je u posljednje vrijeme u žiži interesovanja. Šta, kako, pod kojim uslovima i koje su promjene potrebne da bismo i mi, eto, postali dio evropske porodice?

- BiH može da postane dio Evropske unije kao decentralizovana jedinica. I neke članice EU imaju federalno uređenje. Ono što je važno jeste da lokalne institucije budu adekvatno podešene i u skladu sa evropskim standardima - rekao je ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini. Posebno je naglasio da su vrata Brisela otvorena za BiH isto toliko koliko su otvorena i ostalim zemljama iz regiona.

Time definitivno padaju u vodu tvrdnje i napori pojedinih zvaničnika iz FBiH, a bogami i nekih iz istih tih evropskih zemalja, da su u BiH neophodne brojne radikalne reforme kako bismo bili "dostojni Evrope".

Nemoguće je ignorisati činjenicu da prema nekima uvijek nešto nedostaje i da za svaki ispunjeni uslov BiH dobije novi uslov koji je potrebno ispuniti jer je BiH, kako kažu, "posebna zemlja u kojoj se moraju izvršiti radikalne promjene". Fratini je bio jasan i istakao da u BiH jesu neophodne reforme, ali da niko ne traži radikalne institucionalne promjene.

Posljednjih godina svjedoci smo toga da je proces približavanja BiH ka EU tema koja nikako da dobije svoj epilog. A zašto? Zbog, između ostalog, raznoraznih uslova koje je potrebno ispuniti, zbog brojnih promjena koje je neophodno uraditi, a koje niti jedna druga zemlja nije morala u tolikoj mjeri da ispuni da bi postala kandidat za članstvo ili barem dobila bezvizni režim. O članstvu da ne govorimo.

Jedno je bitno i ohrabrujuće u cijeloj ovoj priči. A to je da je još jednom potvrđeno da BiH može postati dio EU kao decentralizovana zemlja, jer je opšte poznato da neke članice EU imaju federalno uređenje.

Nametanje rješenja, različiti uslovi i zahtjevi bili su do sada epiteti i asocijacije kada se spomene tema ulaska BiH u EU. Strani ambasadori i ministri pojedinih evropskih vlada davali su svakojake izjave kao odgovore na pitanje da li BiH može da postane članica, ali je ohrabrujuće da ipak postoje i oni koji vjeruju da BiH sa dva entiteta ima svoje mjesto u EU i da nije potrebno mijenjati Ustav da bi i ona postala dio evropske porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana