Evropa jedini izbor za budućnost

Anđelino Alfano

U vrijeme globalnih izazova koji zahtijevaju posvećenost svih ponovno ujedinjenje kontinenta je strateško ulaganje u mir, bezbjednost i demokratiju.

To je duh koji nas animira uoči samita koji sutra počinje u Trstu. Biće to prilika da se okupimo sa kolegama iz zemalja zapadnog Balkana kako bismo razgovarali o krucijalnim pitanjima za budućnost naših građana.

Slijedom zaključaka koje je Evropski savjet usvojio u martu ove godine i Deklaracije donesene povodom šezdesete godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora, potvrdićemo da vrata Evrope ostaju otvorena za zemlje koje dijele njene vrijednosti i da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ispratimo evropske procese u zemljama zapadnog Balkana.

Tražićemo od naših balkanskih prijatelja da se snažno opredijele za konsolidaciju svojih demokratskih institucija, sprovođenje vladavine prava i razvoj modernih i konkurentnih privreda. Potrebno je prevazići unutrašnje podjele i optuživanja iz prošlosti i nepovratno izabrati Evropu. Samo kroz dijalog i snažnu posvećenost pomirenju, biće moguće gledati u budućnost s optimizmom. Nema više oklijevanja, sada je vrijeme da se napravi izbor.

Samit u Trstu je četvrti korak - nakon Berlina, Beča i Pariza - u procesu koji je započeo dalekovidnošću kancelarke Merkel, u davanju podstreka demokratskoj, ekonomskoj i društvenoj tranziciji zapadnog Balkana. Uvjereni smo da je moć transformacije ovog mehanizma još vrlo živa. Rezultati Samita će to potvrditi. Očekujemo da će biti:

• Odobren značajan paket novih infrastrukturnih projekata u energetskom i transportnom sektoru. To bi bilo praćeno otvaranjem, tokom ove godine, prvih gradilišta u okviru projekata koji su odobreni na prethodnim samitima, nudeći vidljiv dokaz finansijske obaveze koja će doseći ukupno pola milijarde evra;

• Produbljen proces regionalne ekonomske integracije u svjetlu oslobađanja potencijala tržišta koje se sastoji od 20 miliona ljudi;

• Potpisan sporazum koji će uspostaviti transportnu zajednicu, stvarajući tako jedan integrisani prostor, u smislu tehničkih standarda i propisa;

• Unaprijeđen razvoj privatnog sektora u cjelini i posebno malih i srednjih poduzeća;

• Ojačani kapaciteti za prevenciju i suzbijanje korupcije;

• Proširene, na simboličnu tridesetu godišnjicu Programa Erazmus, mogućnosti koje se nude novim generacijama, zahvaljujući takođe potpunoj funkcionalnosti Kancelarije za regionalnu saradnju mladih.

Nadalje, postavićemo temelje za snažniju saradnju u borbi protiv terorizma i radikalizacije i u suočavanju sa nekontrolisanim migracijskim tokovima kojima rukovode kriminalne grupe.

Ovo su značajni koraci koji svjedoče o našem opredjeljenju da pratimo zemlje zapadnog Balkana na putu ka osnovnom cilju, cilju evropskih integracija, ali pokazuju takođe i rastuću želju balkanskih zemalja da preuzmu svoju budućnost u svoje ruke. Trst namjerava dati signal konkretnog optimizma na putu ka zajedničkoj sudbini.

 

Anđelino Alfano, ministar inostranih poslova Italije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana