Evropa i mi

Vedrana Kulaga Simić

BiH se godinama nalazi na evropskom putu, a na tom putovanju do sada se vidjelo daleko više padova nego uspješnih koraka iako je punopravno članstvo u EU, ako je vjerovati zvaničnim izjavama i dokumentima, jedan od njenih ključnih ciljeva.

Na određene stvari na tom putu stavljene su tačke. Sprovedene su ili su u toku brojne reforme u mnogim sektorima, ali pred BiH je još dosta domaćih zadataka za koje mnogi upozoravaju da će biti teško, pa čak i nemoguće u ovim okolnostima dobiti pozitivnu ocjenu.

Status kandidata još nije došao iako su ga mnogi domaći lideri najavili nebrojeno puta u proteklom periodu. Ni mnogi dogovori nisu okončani, a nebrojeno puta “samo što nisu okončani”.

To, u neku ruku, treba da razumijemo. BiH je specifična zemlja, a po tom statusu je daleko ispred ostalih zemalja zapadnog Balkana koje su, takođe, na putu ka Evropskoj uniji, dok možda najviše zaostaje po uređenju, demokratiji i pravima.

Iako je posljednji rat završen prije više od četvrt vijeka, mnogo toga još nije zasječeno u korijenu. I u BiH i u odnosima na Balkanu koji je nedaleko i vijekovima poznat kao “bure baruta”.

Nekada se, nakratko, učini da neke stvari u regionalnim odnosima idu nabolje, da su ekonomija i životna pitanja za stanovnike ovog podneblja tu u prvom planu, konačno, ali ta fatamorgana kratko potraje. Razotkriju je sve jače i učestalije zapaljive izjave koje samo potvrđuju da mnogi u regionu nisu spremni da pređu na sljedeći nivo.

Ruže ne cvjetaju ni u samoj Evropi, odnosno unutar evropske kuće. Toga su svjesni mnogi, ali ipak očekuju da će to podrhtavanje prestati i da će na kraju snage biti usmjerene ka tome da i zapadni Balkan zvanično pripadne tamo gdje je geografski odavno. To, ma ko predsjedavao EU, neće doći preko noći, i u ispruženoj ruci kao poklon, samo zato jer to želimo i mi i oni.

Na čelu Unije do polovine godine biće Hrvatska, a nakon toga do kraja 2020. biće Njemačka. O tome da li će i u kojoj mjeri to pomoći BiH da ubrza i eventualno se domogne kandidatskog statusa u tom periodu, podijeljena su mišljenja u domaćoj javnosti.

Ipak, svi su saglasni da je rad najizvjesniji vjetar u leđa. BiH je, ma koliko je još nezrela i nestabilna zemlja, stalno dobijala poruke da ima budućnost u EU i da su vrata evropske kuće za nju, kao i za ostale balkanske države, i dalje otvorena.

To se, u svakom slučaju, mora iskoristiti. Ne samo zbog dobre volje EU, već onih koji u BiH još vide sebe jer su tu odrasli, školovali se, radili... Jer im je tu ognjište koje ne žele da zaključaju kao i najmiliji kojima ne žele danas da okrenu leđa, a sutra im pišu iz te iste EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana