Evropa i BiH

Vedrana Kulaga Simić

BiH je prečesto nečija tuđa priča, a rijetko domaća. Evropski parlamentarci će uskoro pred sobom imati novu rezoluciju o ovoj zemlji, koja nikako da stane na zelenu granu. Pa ni da joj se približi.

Teško da može proći određen period da ne sijevne varnica sa neke strane. Njena svakodnevica su teške riječi, inati, kao i stalna prepucavanja, koja je samo vuku bliže ivici ponora.

Evropski izvjestilac za BiH je pripremio novi nacrt teksta o prilikama u BiH, a napisani redovi od početka ukazuju na to da o tome ne može da bude saglasnosti ni u samom parlamentu, a kamoli u zemlji na koju je naslovljeno.

Posebno kada je riječ o epilogu popisa stanovništva i Danu Republike Srpske.

Srpska je u proteklom periodu iznijela niz argumenata zbog kojih ne može i nije mogla da prihvati način i rezultate tog popisa stanovništva iz 2013. godine. Zbog toga je objavila i svoje podatke, ali ključni problem bio je ultimativan stav sa druge strane. Bez prilike za dijalog, kompromis i rješenje. Tri stvari koje su ključne za opstanak i napredovanje BiH.

Slično, samo još oštrije bilo je u vezi sa Danom Republike, odnosno proslavom 9. januara, kao njenog datuma, koji je drugoj strani postao sporan nakon dvije decenije.

Te stvari su zauzele gotovo ključno mjesto u rezoluciji koju je pripremio izvjestilac Evropskog parlamenta Kristijan Dan Preda, ali je jasno da sa napisanim budu saglasne sve tri strane u BiH. Da je tako potvrđuju i silni amandmani koji su uloženi, ali i oni su priča za sebe.

Dok dio parlamentaraca kaže da je RS u proteklom periodu na pravi način zaštitila sebe i svoje interese, drugi dio misli kao i sam Preda, a treći traže veća prava za jedan narod i to čak kroz nove ustavne promjene. 

Te i druge stvari bi trebalo da budu plod dogovora u BiH. Tri strane, odnosno tri konstitutivna naroda, uz naravno poštivanje interesa pripadnika iz reda ostalih, a ne onih koji nemaju dodira sa BiH.

Evropske rezolucije nisu obavezujuće, ali su svakako slika kako nas to drugi vide i koji su njihovi interesi koji mogu da izazovu nove trzavice i turbulencije na našem terenu, na koje niko normalan ne bi trebalo ni da pomisli.

BiH je, onakva kakva jeste, zemlja tri konstitutivna naroda i oni treba da kroje njene rezolucije za danas i sutra i ubuduće i to bez želje za dominacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana