Evidencije

Vedrana Kulaga Simić

Republika Srpska se, kao i cijela BiH i region, suočava sa odlivom radne snage jer su mnogima njihove računice pokazale da je im, ipak, bolje s druge strane granice.

 Domaće institucije i poslodavci su i te kako svjesni problema sa kojim se bore, ali teško da će uspjeti s njim i da se izbore ako neke stvari ne budu iz korijena promijenjene. Dobar dio radnika iz Republike Srpske koji je već otišao u neku drugu zemlju poveo je sa sobom i djecu i jasno time stavio do znanja da su male šanse da će se ikada iko od njih, osim u vrijeme odmora, vratiti u svoje dojučerašnje domove.

Većina se mahom odlučila na odlazak zbog mnogo većih plata, o kojima će se u BiH još dugo sanjati, drugi jer im je dosadila stalna politička kriza i neizvjesnost u ovoj zemlji u cjelini, ali ima i onih koji su jednostavno krenuli ka zemljama EU i drugim jer “svi odlaze”.

Odlasci u inostranstvo sigurno su donijeli smanjenje broja nezaposlenih na biroima širom Republike Srpske, ali ohrabruju i podaci sa evidencija da su obrisali i veliki broj nezaposlenih jer su prešli na drugu listu.

Prema zvaničnim podacima biroa za zapošljavanje, u Republici Srpskoj je lani brisano više od 44.000 osoba jer su, kako navode, dobili posao ili su započeli vlastiti biznis. Republika Srpska ima velike potencijale, ali i promašaje. Na mnogim adresama investitorima i preduzetnicima ostavljen je prostor da daju mizerne plate, nekada i ispod minimalca, a svoje džepove pune, zloupotrebljavajući i privilegije koje im je Vlada dala.

Bilo je i ima, kao i svuda, poslodavaca koji su nastupali sa stavom da mogu uvijek da nađu radnika, da svako ko se “usprotivi” zna gdje su mu vrata, ali bilo je i biće onih koji su znali da cijene ono što imaju i nagrade trud i vještine koje uložu za dobrobit svih.

Mnoge stvari na tržištu rada u Republici Srpskoj i BiH još nisu došle na svoje. Ucrtani su putevi koji, između ostalog, vode ka tom cilju, ali na tome treba još da se radi.

S ciljem prvenstveno zadržavanja radnika plan je da do sredine ove godine prosječna plata bude oko 1.000 maraka. Minimalac je nedavno podignut za 70 maraka i na papiru od ove godine iznosi 520 maraka. Plan je i da poslodavci i privreda budu oslobođeni još nekih nameta kako bi se i ta razlika prelila na plate radnika. Jer, i ako dvoje u četvoročlanoj porodici rade za sadašnji minimalac, to je Sizifov posao za spajanje početka i kraja mjeseca.

Ipak, bitno je da postoji volja da se stvari usmjere ka boljem i da što više mjera zaživi u stvarnom životu kako bi se smanjio odliv stanovništva koji je uzeo maha. Treba vidljivim primjerima pokazati da se poslovna svijest i klima i ovdje mijenjaju, da ima šanse za normalno djetinjstvo, radni vijek i starost. U suprotnom, biće nam suvišne sve evidencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana