Epidemija odlaska medicinara

Anita Janković-Rečević

Zdravlje je izvor sreće i najveće blago, rekli su davno neki mudri ljudi, jer čovjek kad je zdrav može da uspije na mnogim poljima. Međutim, zdravlje bi u Republici Srpskoj, ali i u zemljama okruženja uskoro moglo postati privilegija rijetkih.

Nezaustavljivi odlazak medicinskog osoblja u Njemačku prijeti manjkom doktora i tehničara pa se brojni stručnjaci pitaju ko će nas liječiti? Na stotine medicinara unazad dvije-tri godine odlučilo je da spakuje kofere i napusti naš zdravstveni sistem, a nastavak karije i napredovanje u struci potraže u nekoj od ekonomski razvijenijih zemalja.

Godinama unazad poklanjamo edukovane doktore, sa ispečenim zanatom, potpuno besplatno zapadnim zemljama, jer specijalizacija samo jednog doktora košta više hiljada maraka RS, a Njemačka ih dobija potpuno besplatno da liječe njene građane.

Posebno se treba zamisliti nad činjenicom da sve više mladih u RS medicinsku školu upisuje s ciljem da što prije dobiju diplomu i krenu preko "grane".

Za sve njih razlog odlaska je isti, Njemačka će im pružiti sve ono što su u svojim gradovima samo mogli sanjati, a to je posao, pristojna plata i sigurna budućnost. U mnogima od njih čuči veliki potencijal, ali im niko neće staviti ruku na rame i reći da ostanu ovdje, da rade i da se bore za napredak zemlje koju su gradili njihovi očevi i djedovi.

Nadležne kao da ne zanima to što im zemlju napušta stanovništvo, niti se pitaju ko će im liječiti djecu ako odluče da ostanu ovdje. S druge strane, Njemačka širi ruke našim školovanim omladincima, jer vapi za medicinskim kadrom. Naši ljudi su očigledno pokazali da su veliki stručnjaci i da se njihov rad cijeni, a šteta bi i bila da stečeno znanje ne iskoriste, da njihove diplome stoje na policama i skupljaju prašinu dok oni u kilometarskim redovima čekaju na biroima za zapošljavanje.

Odgovorni u našoj zemlji moraju osmisliti strategiju za stvaranje većeg broja radnih mjesta, jer posao za svakog od nas predstavlja sigurnu budućnost. Siguran posao omogućiće nam da stvaramo porodice, da rađamo djecu, da stopa nataliteta krene uzlaznom putanjom. Tek kada prestanemo olako shvatati odlazak školovanog kadra, kada počnemo zapošljavati mlade, obrazovane ljude, u ovom slučaju medicinare, možemo se nadati da će umjesto u bogatoj Njemačkoj, Hipokratovu zakletvu polagati u zdravstvenim ustanovama Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana