Entitetsko glasanje

Sandra Miletić
Entitetsko glasanje

Ustavni sud BiH odbacio je zahtjev lidera SDA Sulejmana Tihića za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona BiH, čime je definitivno potvrđeno da nisu istiniti navodi bošnjačkih stranaka da predstavnici RS u Parlamentu BiH zloupotrebljavaju entitetsko glasanje i pretvaraju ga u etničko.

Tihić je u zahtjevu naveo da zbog "neustavnih odredbi Izbornog zakona BiH, u sadašnjoj strukturi Parlamenta BiH nije ispoštovan ustavni princip o proporcionalnoj zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda i ostalih prema popisu stanovništva iz 1991. godine".

Dodao je da se "zbog sadašnjeg etničkog sastava, entitetsko glasanje pretvorilo u etničko, jer o njemu ekskluzivno odlučuju predstavnici naroda koji imaju većinu u jednom ili drugom entitetu".

Ustavni sud zaključio je da je Tihićev zahtjev neosnovan i da su pobijane odredbe zakona u skladu s Ustavom BiH.

Ono što je posebno značajno je to da je ta institucija saopštila i da je od svog osnivanja 1996. godine do danas stvorila sistem koji funkcioniše samostalno, bez mogućnosti uticaja izvana ili iznutra, sistem koji ne dozvoljava da postane dopunska politička arena ili sredstvo bilo kakve manipulacije.

Preciznije, Tihićev pokušaj da zloupotrijebi Ustavni sud isključivo zarad ostvarenja političkih ciljeva u toj su ustanovi prepoznali, i on nije uspio u svojoj namjeri da na "mala vrata" promijeni Ustav.

Entitetsko glasanje, koje je ustavni princip, odnosno ustavna kategorija, je ustavno zagarantovano pravo ravnopravnosti i samo zahvaljujući tom mehanizmu ova zemlja opstaje.

Samo zahvaljujući njemu srpski poslanici su imali mogućnosti da ospore rješenja koja su išla na štetu RS i srpskog naroda.

S druge strane, niko ne brani, niti je branio bošnjačkim poslanicima da koriste ovaj mehanizam da bi zaštitili svoje interese. Naprotiv, većinom glasova oni su ranije osporili brojne zakone u Parlamentu BiH i tada im entitetsko glasanje nije smetalo.

Jasno je svakome da cijela ova priča nema nikakve veze sa zakonom, već samo sa ostvarenjem političkih ciljeva bošnjačkih stranaka.

A Ustavni sud ni u jednoj zemlji nema funkciju da mijenja, nego da provodi Ustav. To je Sulejman Tihić kao pravnik morao da zna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana