Energetski projekti

Ma­ri­na Čigoja

Investicije u energetski sektor Srpske posebno dobijaju na značaju u vrijeme kada su se, zbog krize, sve zemlje okrenule rješavanju sopstvenih problema i smanjile ulaganja vani. Saradnja sa velikim kompanijama i zemljama kakve su Njemačka i Rusija može da donese veliku korist maloj ekonomiji kakva je naša, a ovi projekti to će sigurno u nekom budućem vremenu i potvrditi

Priključenje Republike Srpske na "Južni tok", istraživanje nafte i gasa u Srpskoj, gradnja hidroelektrana na gornjoj Drini samo su neki od projekata koji bude optimizam i nadu da će se njihovom realizacijom popraviti trenutna, ne tako dobra ekonomska pozicija Republike Srpske i njenih stanovnika.

Veliki broj nezaposlenih ljudi i privreda koja grca u dugovima sigurno mnogo očekuju od ovih projekata, čija realizacija bi trebalo uskoro da počne.

"Južni tok", sigurno jedan od najvažnijih projekata ne samo za nas već i za dobar dio Evrope, Republici Srpskoj donijeće mogućnosti zapošljavanja stanovništva, sigurno snabdijevanje gasom, ali i dalje unapređenje kada je u pitanju gasna infrastruktura.

Istraživanja nalazišta gasa i nafte, koja su počela prije tačno godinu, daju prve rezultate. Prema procjenama stručnjaka "plodno tlo" moglo bi da bude u Semberiji i Posavini, gdje će početkom iduće godine početi i prva istražna bušenja. Ako bi ta istraživanja pokazala da Srpska posjeduje naftu ili gas, već krajem te iste godine najavljene su i prve eksploatacije, a kakvu bi to dalju korist imalo po sve u RS, nije potrebno posebno naglašavati. S obzirom na to da su istraživanja koja su na ovim prostorima rađena još prije stotinu godina pokazala da nafte u RS ima, možemo se nadati da bi se u idućem periodu ovdje moglo doći do nekih rezultata.

Ništa manje značajan nije ni juče potpisani ugovor sa njemačkom kompanijom "RNjE", jednom od najvećih evropskih kompanija u oblasti elektroenergetike. Ova firma trebalo bi da gradi četiri hidroelektrane na gornjoj Drini, čime bi ogroman potencijal koji Srpska ima u ovoj oblasti bio još bolje iskorišćen.

Ovi projekti bez sumnje će doprinijeti energetskoj, ali i ekonomskoj stabilnosti RS. Investicije u energetski sektor Srpske posebno dobijaju na značaju u vrijeme kada su se, zbog krize, sve zemlje okrenule rješavanju sopstvenih problema i smanjile ulaganja vani. Saradnja sa velikim kompanijama i zemljama kakve su Njemačka i Rusija može da donese veliku korist maloj ekonomiji kakva je naša, a ovi projekti to će sigurno u nekom budućem vremenu i potvrditi.

Svako radno mjesto koje bude otvoreno zahvaljujući nekom od ovih projekata biće dovoljan odgovor na pitanje koliki je njihov značaj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana