Energetske zavrzlame

Vedrana Kulaga Simić

Rijetko koji period u BiH može da protekne bez nesuglasica, optužbi i nametanja rješenja koja nikuda ne vode, a posebno kada ona dolaze izvan granica njene teritorije.

Ovog puta spisak svojih želja, pod plaštom potreba, u ovu zemlju uputila je Evropska energetska zajednica, a kamen spoticanja je postao zakon o gasu.

Dejtonskim sporazumom jasno su definisane stvari koje treba da rješava BiH, a koje treba da riješe entiteti. Međutim, godinama se ta granica pomjerala nauštrb ovlašćenja koja su sporazumom data Republici Srpskoj, kao jednom od entiteta. Sada je, izgleda, red došao na regulisanje gasa i izbor gasovoda putem kojeg bi taj energent trebalo da stigne u BiH.

To pitanje je uzburkalo odnose u ovoj zemlji, prije svega jer su predstavnici Srpske izričito rekli "ne" donošenju zakona o gasu na nivou BiH, budući da bi to značilo dalji prenos nadležnosti sa RS na BiH.

Ipak, evropski stručnjaci ovih dana u Sarajevu lobiraju da zakon o gasu dobije zeleno svjetlo, ne mareći za nadležnosti, a izgleda da zaboravljaju i šta su njihovi nadređeni nedavno poručili sa sastanka na kojem je bilo riječi o ispunjavanju svih obaveza koje su stavljene pred BiH.

Dakle, iako su lani u septembru neki predstavnici Energetske zajednice predložili da pitanje zakona o gasu bude regulisano po belgijskom modelu, odnosno posredstvom sporazuma između entiteta, ponovo je na adresu institucija na nivou BiH stigla preporuka/zahtjev da bi najpoželjnije, ali i najbolje, bilo da ta oblast bude definisana kroz jedinstveni zakon o gasu BiH.

Tako se opet pokazalo da i u Evropskoj energetskoj zajednici jedan dan misle jedno, a nakon prespavane noći nešto drugo i da su ipak odlučni na kraju u namjeri da ova zemlja dobija zakon o gasu, iako za to nema osnova ni utemeljenja.

Bez najave i prijedloga, koji bi išao u smjeru da nadležne delegacije iz Srpske i FBiH sjednu za sto i ovoj zemlji i svim njenim građanima daju sporazumno rješenje.

Priča o gasu tako dobija novi zaokret, a nakon što se učinilo sve da ne bude ništa od "Južnog toka", čiji je jedan krak trebalo da prođe i kroz RS, sada se pominju neki novi gasovodi, između ostalog daleko skuplji.

BiH mora da reguliše ovu oblast, to je jasno, ali tako da niko ne bude oštećen, da nijedno novo ovlašćenje Srpske ne završi na adresi neke od mnogobrojnih institucija BiH i da, na kraju krajeva, sve bude u skladu sa Ustavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana