Energetika dragulj RS

Marina Čigoja
Energetika dragulj RS

Potpisivanje ugovora između energetske kompanije EFT i kineske kompanije "Dengfan Electric Corporation" o izgradnji i puštanju u pogon termoelektrane Stanari kod Doboja, koja bi trebalo da bude u funkciji do 2014. godine, još je jedan dokaz da je elektroenergetski sektor neprocjenjivi dragulj Republike Srpske, u koji se i te kako isplati ulagati i koji bi u budućnosti trebalo da bude vodeći faktor razvoja Srpske.

O veličini ovog projekta govori i sama cifra od 500 miliona evra, koliko iznosi vrijednost cjelokupnog projekta izgradnje termoelektrane Stanari.

Vrijednost samog ugovora, koja iznosi 400 miliona evra, dodatno uvećava činjenica da je ovo prvi ugovor kineske kompanije u Evropi, a nadležni u RS naglašavaju da je ovo samo prvi od zajedničkih angažmana sa kineskom kompanijom.

Osim toga, dolazak jedne od najvećih svjetskih kompanija iz ove oblasti u jeku svjetske ekonomske krize govori da se radi o zaista velikom projektu, koji će obezbijediti ne samo stabilnost energetskog sektora RS, već i prijeko potrebna nova radna mjesta za stanovnike Republike Srpske.

Prethodno navedene činjenice govore da Republika Srpska najveću perspektivu ima u velikom energetskom potencijalu, kao i da se posebno u posljednje vrijeme taj potencijal počeo znatno više koristiti nego ranijih godina.

Uz pravilno upravljanje energetskim sektorom, Srpska može stvoriti stabilne pretpostavke za ekonomski razvoj, kojim će se omogućiti ne samo napredak ovog sektora, nego i unaprijediti i poboljšati cjelokupan privredni ambijent u zemlji.

Iskustva razvijenih zemalja pokazuju da je energetika, posebno ukoliko potencijal u ovoj oblasti postoji, presudna za napredak zemlje u cjelini.

Republika Srpska je, potpisivanjem ugovora o izgradnji termoelektrane u Stanarima, ali i drugim značajnim projektima u ovom sektoru, pokazala da je krenula putem razvoja i da želi da iskoristi sve prirodno bogatstvo kojim raspolaže.

Nadamo se da su ovi projekti početak oporavka krhke privrede Republike Srpske i da se na tome neće stati, jer osim energetskog, Srpska raspolaže i značajnim drugim potencijalima koji bi se mogli znatno bolje iskoristiti nego što se to do sada činilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana