Elektroprenos

Svjetlana Tadić
Elektroprenos

Republika Srpska je odlučila da više ne dozvoli rad zajedničkih institucija BiH na njenu štetu, a upravo tako funkcioniše većina institucija, koje su osnovane da bi se trošile pare poreskih obveznika. Ona koja to najbolje pokazuje jeste "Elektroprenos BiH".

Zato je Vlada Srpske prvo napravila analizu prenesenih nadležnosti, vidjela šta joj je sve to oduzeto, legalno, ali i ilegalno, te kako institucije BiH rade u interesu građana.

Obezbijeđen je dijalog o reformi pravosuđa kroz koji će se pokušati istjerati pravda na vidjelo. A sada je došao red na "Elektroprenos BiH".

Ova institucija već godinama radi na štetu Republike Srpske i faktički na štetu svih s kojima ima veze, jer je njen menadžment jednostavno odlučio da ne funkcioniše.

Vlada Republike Srpske odlučila je da tome stane u kraj, te je "Elektroprenosu BiH" dala rok do Nove godine da riješi probleme u funkcionisanju ili će u suprotnom RS sama osnovati svoju prenosnu kompaniju.

Razlog za ovakav potez Vlade RS leži u nemogućnosti da više trpi postojeću situaciju, te zbog toga što od 2007. do 2011. godine u "Elektroprenosu" nije usvojen nijedan plan investicija.

Uz to, u ovom preduzeću nije izvršena revizija poslovanja, ništa ne funkcioniše, te tako cijela BiH, a s njom i RS, tehnološki zaostaje.

Ono što treba Srpskoj je moderna prenosna kompanija, koja će funkcionisati i odgovarati zahtjevima evropskog tržišta, kako bi se proizvedena električna energija mogla kvalitetno prenositi na tržište EU. "Elektroprenos BiH" to nije.

Čekalo se, čekalo, da problemi u "Elektroprenosu" budu riješeni, ali dogovora nema, a samim tim ni razvoja i opstanka ovog preduzeća.

Zbog svega toga RS gubi, zastoj je u raspoređivanju dobiti i investicija, a najviše od svega gubi "Elektrokrajina" koja nema nadležnost nad prenosom 110-kilovoltne mreže, zbog čega ima milionske gubitke, a štetu trpi i industrija RS.

Od kada postoji "Elektroprenos BiH" ne grade se dalekovodi i trafo-stanice.

BiH jeste crna rupa na Balkanu, potvrdila je to i Evropska komisija u svom izvještaju. Dobro je samo što nam još nije pao i mrak na oči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana