"Elektroprenos"

Vedrana Kulaga Simić

"Elektroprenos BiH" bio je blokiran godinama unazad i nije se moglo doći do rješenja koje bi dalo novu, prijeko potrebnu snagu ovoj kompaniji da radi u punom i normalnom kapacitetu i da na vrijeme ispunjava zadatke za što bolje poslovanje.

Planovi za investicije su čekali neka bolja vremena, a društvo im je pravila i dobit u iznosu od nekoliko stotina miliona maraka koja je nepomično stajala na računima.

I ni jedno ni drugo, iako veoma vrijedni, bili su beskorisni.

Da je krajnje vrijeme da se nešto mijenja, odavno je poznato, ali su neki interesi bili jači od onoga što se trebalo rješavati. Republika Srpska, odnosno njeni predstavnici dugo su čekali i upozoravali da se stvar mora pokrenuti sa mrtve tačke.

Klupko problema, nesuglasica i dilema polako je počelo da se razmotava tek krajem prošle godine. Planovi investicija i akumulirana dobit dignuti su iz prašine i stavljeni na ponovo dnevni red.

Ponovo, ali ovaj put čini se da će to biti uspješno. Na to ukazuje dogovor o raspodjeli dobiti na koji je definitivno stavljen pečat prije nekoliko dana u Briselu, ali i ohrabrujuće najave koje su takođe stigle iz EU u vezi sa planovima za investiranje. Dakle, neke promjene su na pomolu, ali tu nije kraj.

Svi akteri priče o "Elektroprenosu BiH" moraju da do kraja ostanu dosljedni preuzetim obavezama jer je sasvim izvjesno da bi kompanija novo pokleknuće teško, ili nikako preživjela. Sada se ne smije stati, već se mora ispuniti i sprovesti ono što je obećano i što se od ove zemlje i očekuje u evropskim krugovima sa kojima su prije nekoliko dana i razjašnjene bitne stvari.

Godine koje su ostale iza nas pokazale su kako se stvari mogu iskomplikovati i ići na štetu onih koji imaju pravo na novac od dobiti zajedničke kompanije. Evropa će nam sada dati samo eventualne sugestije i mišljenja, a na nadležnima ovdje u BiH je da obnove i učvrste stare temelje.

Kada se sve sabere i oduzme, pred upravom i dioničarima je još dosta posla, a neke kockice treba da se poslože u Parlamentu BiH da bi se raščistio put kojim treba da krene kompanija.

Neki preduslovi su ispunjeni, drugi čekaju svoj red, ali sve u svoje vrijeme. Možda će, ko zna, ovog proljeća sunce stvarno da obasja "Elektroprenos BiH" i napuni baterije za nove pohode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana