Eldorado za kriminalce

Željka Domazet

Da su pravosudne institucije u BiH jedna od najslabijih karika u ionako posrnuloj bosanskohercegovačkoj zbilji najbolje govore podaci o njihovom radu koje godinama poslanici, koji raspravljaju o njima, ne žele da prihvate.

Kako bi se i prihvatili kada u pravosuđu rade tužioci koji za višegodišnjeg mandata nisu podigli nijednu optužnicu, kada rade sudije koje nisu donijele nijednu presudu i kada se broj zastarjelih predmeta kreće u hiljadama.

Nedopustivo je recimo da jedan tužilac u prosjeku za dva mjeseca podigne jednu optužnicu, da BiH plaća višemilionsku štetu zbog montiranih optužnica i da se čak kao zastarjeli predmeti vode slučajevi u kojima nisu čak ni otkriveni počinioci krivičnih djela.

Ako se ima u vidu činjenica da se na otkrivanju počinilaca mora ekspeditivno raditi kako ne bi izmakli pravdi, onda podatak da je većina zastarjelih predmeta okarakterisana podatkom da počinioci krivičnih djela nisu otkriveni, onda neka nikoga ne čudi epitet koji ova zemlja godinama nosi, a to je da je eldorado za kriminal i kriminalce. Očigledno je da iz godine u godinu postaje nepovratno zemlja na kojoj je pravda zaključala vrata.

Pored svega ovoga, valja imati u vidu i činjenicu da slučajevi kojima se bave tužilaštva u BiH, a posebno Tužilaštvo BiH, i koje bi trebalo da bude ogledalo ostalim tužilaštvima, tretiraju uglavnom "sitne ribe", dok one krupne na volšeban način isplivavaju iz mreže i godinama rovare i čine najteža kriminalna djela po ovoj zemlji i van nje.

Ako se pri ovome uzme i to da su tužilaštva u ovoj osiromašenoj i poharanoj zemlji za godinu potrošila više od 40 miliona maraka, da glavni tužilac i njegov zamjenik godišnje inkasiraju više od 70.000 maraka, onda nije čudo što ova zemlja ima najplaćenija, a najnesposobnija i najneefikasnija tužilaštva i pravosudni sistem.

Ne budu li se u ovoj zemlji kroz strukturalni dijalog ili na neki drugi način donosila zakonska rješenja koja će pravdu dijeliti efikasno i na valjan način, ne bude li se pravosudna mreža isplela tako da je ne mogu izbjeći ni krupne ribe, onda će se zasigurno za koju godinu BiH ugušiti u sopstvenom bezakonju zbog koga će svi normalni iz ovog eldorada za kriminalce bježati glavom bez obzira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana