Eksplozivne petljavine

Željka Domazet
Eksplozivne petljavine

Mutne rabote oko naoružanja, eksploziva i svega onoga što je u svojim radionicama držao "Pretis" malo po malo pretvaraju se u pravu sapunicu.

Izvještaji koji se šalju kolektivnom šefu države, upravo od onih koji bi trebalo da drže do njenog digniteta, svakodnevno se ismijavaju, pa umjesto da odgovori na pitanje koliko je to opasno po bezbjednosni sistem BiH, ministar te iste bezbjednosti Sadik Ahmetović kroz smijeh pita radoznalu javnost da li su u pitanju tone ili hiljade tona nestalog eksploziva.

Očigledno je da Ahmetović, koji bi kao nadležni ministar trebalo da na noge digne sav bezbjednosni sistem zbog bilo kakvog "propusta" ove vrste, zbija šale na taj račun.

I po navici, za sve ono gdje ne mogu da smisle smislen odgovor, lopticu prebacuju Tužilaštvu BiH.

Ministar odbrane Selmo Cikotić, koji bi u po bijela dana i crne noći trebalo da zna šta se dešava sa naoružanjem, vojnom opremom i minsko-eksplozivnim sredstvima, nedavno je na sjednici Predsjedništva rekao da nema informacija o tome šta se dešava sa eksplozivom i "Pretisom" i tek na insistiranje srpskog člana Predsjedništva Nebojše Radmanovića sačinjava izvještaj koji je, kako tvrdi prvi čovjek Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Mirko Lujić, nepotpun i nedosljedan.

Diskutabilna je i količina eksploziva kao i ranije "petljavine" "Pretisa" sa minsko-eksplozivnim sredstvima i oružjem koje su takođe bile pod istragom SIPA.

Tužilaštvo BiH, koje se već odavno izgleda ne miješa u svoj posao nego u mišljenja OHR-a i američke ambasade, šalje nemušta saopštenja i odgovore da su istrage u toku i da su predmeti aktivni. Sve u stilu brigo moja pređi na drugoga.

Država u kojoj se sa eksplozivom, minama i oružjem pravi sprdnja i nije zrela da se nazove državom. Ne čudi stoga što je mnogi nazivaju nedonoščetom kome treba inkubator da bi postalo zrelo da se rodi. 

Zbog ovakvog odnosa institucija koje troše enormna sredstva da bi radile i ovu zemlju učinile koliko-toliko bezbjednom, iz dana u dan prebacujući odgovornost jedni na druge, od ove nazovidržave prave smijuriju, a svi oni koji imaju osjećaj za zdravi humor ostaće sleđeni i zapanjeni.

Ne čudi da će danas-sutra Cikotić i njemu slični otvoriti svoje firme i pokrenuti biznis, defektolozi poput Ahmetovića nastaviti da prave defektnu bezbjednost, a normalan svijet bježati glavom bez obzira da mu danas-sutra ispod prozora ne bi eksplodiralo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana