Ekskurzije o državnom trošku

Željka Domazet

Da se ona stara maksima “Martin u Rim, Martin iz Rima” komotno može primijeniti na BiH najbolje se vidi iz mnogobrojnih putovanja poslanika i delegata samo u prošloj godini.

Za putovanja na različite egzotične destinacije tokom prošle godine 57 poslanika i delegata iz budžeta BiH potrošene su stotine hiljada maraka, a da javnost pa ni sami poslanici na parlamentarnim zasjedanjima nisu upoznati sa rezultatima i eventualnom koristi koju ova zemlja ima od tih putovanja.

Za svaku ozbiljnu zemlju međunarodne konferencije, posjete drugim državama i kontakti sa svijetom su neophodni, ali u zemlji kakva je BiH čini se da nikoga nije ni briga kakvi su efekti tih posjeta, niti iko podnosi izvještaj o tome šta su ti “parlamentarni putnici” donijeli dobro za ovu zemlju i njene građane. Uglavnom jedinu korist od tih putovanja imaju oni koji putuju ili, eventualno, njihove stranke.

Nije ni čudo što su se ove posjete svjetskim metropolama i egzotičnim destinacijama pretvorile i ekskurzije na koje “parlamentarni putnici” ne bi nikada ni otišli ako bi ih finansirali iz vlastitog džepa. Stoga i ne čudi činjenica da se umjesto detaljnih izvještaja o kojima bi trebalo da raspravlja Parlament BiH po hodnicima Parlamenta može čuti prepričavanje parlamentaraca o tome koja jela i pića su probali, kakvi su hoteli i gradovi koje su posjetili.

Putovanja parlamentaraca samo su jedan mali segment rastrošnosti institucija BiH, jer kada se tom njihovom olakom trošenju novca dodaju i putovanja drugih zvaničnika BiH na koja se troše milioni maraka i to da po inostranim destinacijama putuju supruge, sekretarice, savjetnici i pomoćnici, onda je sasvim jasno da najbolje i najglamuroznije ekskurzije u ovoj zemlji organizuju institucije BiH o trošku poreskih obveznika.

I tako to traje iz godine u godinu i niko da prstom mrdne da se konačno u ovoj zemlji zna gdje i zarad čega se tako olako troši budžetski novac.

Ne bude li se ovom javašluku i rastrošnosti bez ikakvih efekata stalo u kraj, onda je sasvim sigurno da će ova zemlja danas ili sutra sama sebe pojesti i na kraju konstatovati da na meniju više nema ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana