Ekskurzija noćna mora

Pero Špadić

Ima li ljepših uspomena do onih iz školskih dana kojih se uvijek rado prisjećamo? Nažalost, maturanti Medicinske i građevinsko-tehnološke škole neće imati priliku da im maturska ekskurzija ostane u lijepom sjećanju. Neće biti u prilici da nekome ispričaju kako im je lijepo bilo u Španiji, Francuskoj i Italiji.

Sjećaće se kako su morali vaditi posljednji evro iz džepa, koji su ponijeli kao džeparac, da plate noćenje u hotelu. Sjećaće se svađa između vozača i vodiča, negodovanja profesora i ostalih članova koji su bili u njihovoj pratnji.

San o dobrom provodu i nezaboravnim doživljajima koji ih je držao mjesecima prije polaska pretvorio se u noćnu moru.

Organizator je prihvatio odgovornost, spreman je da snosi posljedice i nadoknadi štetu. Iako će maturantima biti nadoknađen novac i dalje će ostati uskraćeni za sve ono što su trebali da prožive na tom putovanju. To im novac sigurno neće nadoknaditi.

Bez sumnje, najodgovorniji za ovaj događaj je organizator putovanja agencija "Lajf turizam", ali odgovornost mora postojati i kod drugih. Kad pominjem ove druge mislim na sve roditelje, ali i profesore, direktore škola i naravno institucije. Zašto se uopšte djeca šalju na ta duga i za mnoge skupa putovanja, da bi tamo doživjeli neprijatnosti.

Događaj sa učenicima Medicinske i građevinsko-tehnološke škole treba da nas navodi na razmišljanje da djecu na ekskurzije šaljemo u zemlje iz okruženja, gdje ako zatreba možemo sjesti u automobil i otići po njih, a ne na daleke destinacije, gdje će biti prepušteni sami sebi.

Građevine i znamenitosti koje su najčešći razlozi zbog kojih škole organizuju putovanja u svjetske metropole, a koje djeca vrlo često posjete "reda radi" čekajući noć i provod u nepoznatom gradu, postali su izgleda preskupi razlozi za ekskurzije.

Ako već agencije, a ni škola ne mogu roditeljima garantovati da će im se djeca živa i zdrava vratiti kućama, pod uslovom da su na ekskurziji spavali u hotelu koji su platili, a ne u autobusu onda ekskurzije ne treba ni organizovati.

Upravo se ovih dana u prijedorskim srednjim školama priča da je Španija precrtana kao moguća destinacija za ekskurziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana