Ekshumacije

Goran Maunaga

Niko ne zna tačan odgovor na pitanje zašto je već godinama u Tužilaštvu BiH na čekanje stavljeno 120 zahtjeva za ekshumaciju masovnih grobnica u kojima se, prema pretpostavkama udruženja porodica nestalih, nalaze posmrtni ostaci pripadnika srpskog naroda.

Pošto Tužilaštvo ne odgovara ni na urgencije udruženja, kao ni javnosti, možemo samo da se nadamo da će odgovoriti bar VSTS-u kome su srpski predstavnici u Institutu za nestala lica podnijeli prijavu protiv glavnog tužioca Gordane Tadić zbog nepostupanja u nekim od tih predmeta.

Do tada, možemo da pretpostavljamo da je riječ o smišljenom kočenju realizacije tih zahtjeva, o diskriminaciji na nacionalnoj osnovi i o stranačkim dnevnopolitičkim interesima. Jer osim što nema reakcije Tužilaštva na te zahtjeve, probna kopanja i ekshumacije obustavljeni su i na svim lokacijama masovnih grobnica u kojima se nalaze posmrtni ostaci ubijenih pripadnika srpskog naroda pod raznim izgovorima koje je dalo Tužilaštvo.

Indikativno je i to što, iako Tužilaštvo ima 38 timova za rasvjetljavanje ratnih zločina, na ekshumacije srpskih žrtava nikada ne šalje postupajućeg tužioca, nego samo saradnike. 

Jedan od izgovora za taj nerad je tvrdnja o nedostatku novca, ali to ne može biti uvaženo zbog podataka da su "po posebnom metodu rada" pronađeni posmrtni ostaci 4.000 nestalih Bošnjaka a nijednog Srbina, i da je za osam godina postojanja Instituta identifikovano više od 7.000 nestalih Bošnjaka i samo 250 Srba.

Zato porodicama skoro 1.700 srpskih žrtava koje još čekaju da budu pronađene njihove kosti dosadašnji rad na traženju nestalih polako ubija nadu. U tom dugom periodu čekanja dolazi do promjene konfiguracije terena, a svjedoci umiru kao i lica koja su locirala mikrolokacije potencijalnih grobnica.

Po svemu sudeći, to i jeste cilj onih koji su u Tužilaštvu  podlegli dnevnopolitičkim interesima i od Instituta napravili mjesto koje, uz pomoć nekih stranaca, političkom Sarajevu služi za zloupotrebu.

Posebno je bolno to što i u toj ustanovi predstavnici RS nisu ravnopravni, jer se radi o kršenju prava na pronalaženje posmrtnih ostataka najmilijih, nestalih i poginulih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana