Ekshumacije

Goran Maunaga

Tužilaštvo BiH zatražilo je za ekshumacije u jami Radača kod Mostara, u jami Jakarina kosa kod Prijedora i za sanaciju djelimično ekshumirane deponije u Buća potoku dva miliona maraka dodatnog novca.

Ako para ne bude, nastavak ekshumacije u jami Radača je, kažu, neizvjestan.

Ta dodatna dva miliona su čak skoro pet puta veći iznos od onog koji za tu namjenu u Tužilaštvu imaju na raspolaganju u ovoj godini, a da bi dobili traženi dodatni novac, ne može da pomogne ni eventualno povlačenje kompletne sume iz tekuće budžetske rezerve koja ukupno iznosi 600.000 maraka. 

Neko neupućen može pomisliti da bi u cijeloj priči najbolje bilo to da je, kojim slučajem, Ministarstvo finansija i trezora u mogućnosti da, prvo, u budžetu predvidi, a zatim i da isplati tu enormnu traženu sumu, ali poznajući sve dosadašnje prljave zakulisne igre u toj oblasti, ne treba biti siguran u to da bi rješenja bilo čak i u tom slučaju.

Zato je, tim više, potpuno razumljiv stav Ministarstva o prijekoj potrebi ekonomičnog raspolaganja dodijeljenim sredstvima. Jer, šta reći na činjenicu da je ekshumacija u jami Radača nekoliko puta započinjana pa prekidana u vrijeme kad novac za te namjene nije bio sporan?

Šta reći na činjenicu da bi nastavak ekshumacije u toj jami, koja krije od 200 do 300 pripadnika srpskog i bošnjačkog naroda, zauvijek bio zapečaćen da udruženja nisu dostavila dodatne dokaze zahtijevajući ponovno otpočinjanje ekshumacije? 

Šta reći o namjeri, isto tako, sanacije deponije u Buća potoku bez obzira na dokaze i zahtjeve udruženja porodica nestalih za nastavak traženja ubijenih Srba iz Sarajeva na toj lokaciji?  

Znači li to da će vječna tajna ostati mjesta na kojima su završili posmrtni ostaci još oko 300 ubijenih i nestalih sarajevskih Srba, te da će Srpska zauvijek tragati za najvećim brojem od ukupno 1.700 nestalih, koliko ih još traži?

A da se u cijeloj toj žalosnoj priči ne radi samo o novcu, govore i podaci da je, recimo, Institut za nestala lica BiH "po posebnom metodu rada" pronašao posmrtne ostatke 4.000 nestalih Bošnjaka i nijednog Srbina, a da je sveukupno za osam godina postojanja tog instituta identifikovao više od 7.000 nestalih Bošnjaka i samo 250 Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana