Ekonomsko rasulo

Marijana Miljić Bjelovuk
Ekonomsko rasulo

Nema tog segmenta i sektora sa kojim se BiH može pohvaliti. Niti se hvali niti, što je još gore, planira. Na svim svjetskim skalama BiH je na začelju, ali je i na posljednjem mjestu kod izabranih funkcionera. Posebno njena ekonomija, koja iz dana u dan tone.

Zasluge za to snose, bez imalo sumnje, oni koji vode institucije. Rasulo u nadležnim nam institucijama je u stvari ogledalo domaće privrede. 

Da imamo jaku i stabilnu ekonomiju, političari bi nam bili nebitni. Međutim, kod nas je situacija obrnuta. Bitni su nam političari, jer nemamo jaku i stabilnu ekonomiju. O njima se govori, a ekonomija... Šta to bješe? 

Udaranje temelja za stvaranje jake privrede je posljednje mjesto na svirali onih koji vode ovu zemlju. Prije toga oni popunjavaju sve one pozicije koje se odnose na lične, partijske, kumovski i ko zna koje sve interese te rodbinske i komšijske želje, a onda slijedi ona posljednja, za dobrobit svih građana. Toliko o tome koliko ih interesuje od čega će ljudi živjeti i plaćati račune.

Ali svi su krivi, samo ne oni, što ekonomski tonemo iz dana u dan. Kada bi svjetske skale mjerile prebacivanje odgovornosti sa jedne na drugu instituciju, nema sumnje da bismo u tom bili prvi. Tu nam niko ni perce ne bi mogao odbiti, niti jedna država na zemaljskoj kugli. Prebacivanje odgovornosti u ovoj zemlji sa viših na niže nivoe i obrnuto je nešto što je non-stop prisutno. Ne prođe ni dan a da u medijima jedni, drugi, treći ne upere prst u nekog drugog i ne kažu: “Oni su krivi, a ne mi”. Ovi im vrate istom mjerom. I tako u nedogled. Decenijama unazad. Kao da su tu da kažu ko je krivac zašto nešto nije urađeno.... 

Ta praksa toliko je ušla u pore domaćeg sistema da nema šanse da se sa tim izbore ni najbolji svjetski eksperti i stručnjaci, ukoliko bi došli u ovu zelju da se sa njom pozabave. Vjerovatno bi mnogi od tih eksperata već na samom ulasku u BiH poklekli i digli ruke, jer bi vidjeli da je za slaganje stanja u ovoj zemlji potrebno nekoliko decenija. I pitanje je bi li na kraju uspjeli?

Struka se ne pita iako imamo na stotine savjetnika u luksuznim kancelarijama izabranih funkcionera. Oni izgleda dijele svoje znanje i iskustvo o svemu i svačemu, samo ne o razvoju zemlje. Za sve i svašta ih savjetuju, samo izostaje onaj ključni savjet šta i kako uraditi da ekonomija ove zemlje bar milimetar krene naprijed pa ako ništa bar da ne ide dalje nazad, u provaliju. 

Sve druge teme su iznad onih najvažnijih, ekonomskih. Od njih se definitivno ne može živjeti. Ali kako je krenulo, nadležni nam izgleda uskoro neće ni imati za koga da donose odluke, osim za sebe i svoje najbliže. Jer ljudima je dosta svega, a ponajviše njih. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Tiho, tiše
Tiho, tiše
Turista ima, para nigdje
Turista ima, para nigdje
Balkanski špijun
Balkanski špijun
Prljava igra
Prljava igra
Kad nada tinja
Kad nada tinja
Za kafane nema krize
Za kafane nema krize
Mirotvorac
Mirotvorac
Željeznička tuga
Željeznička tuga
Drogirana Evropa
Drogirana Evropa
Juriš na “Temu”
Juriš na “Temu”
Oprezno za volanom
Oprezno za volanom
Kad maske izblijede
Kad maske izblijede
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana