Ekonomski slom malih opština

Marijana Miljić Bjelovuk

Trend povećanja nezaposlenosti uzima sve više maha u malim lokalnim zajednicama, jer su od preduzeća u njima ostali samo oronuli zidovi i truli trag da su tu nekada postojale mašine od kojih su mnogi pošteno zarađivali.

Zbog toga je malom broju građana koji su na kraju primorani da ostanu u tim opštinama jedina šansa za zasnivanje radnog odnosa pružena u opštinskoj administraciji te u nekoliko prodavnica i kafića.

Najbolji primjer za to je slika u opštini Jezero, u kojoj je nezaposlenost dostigla najveću stopu i to rekordnih 80,57 odsto. Ništa bolje ne prolaze ni Rudo, Krupa na Uni, Oštra Luka, Berkovići te Kneževo i Nevesinje, gdje je stopa niža tek za po koji procenat.

Zbog te velike nezaposlenosti i nemogućnosti da pronađu pravi posao, u ovim lokalnim zajednicama sve više mladih pakuje kofere i odlazi u veće sredine ili izvan granice Srpske u potrazi za radnom knjižicom i boljim sutra.

Tama nad malim opštinama, po svemu sudeći, biće nastavljena i idućih godina, jer malo ko šta radi u pravcu povećanja privredne aktivnosti. Situacije je, nažalost, takva da domaći investitori ne ulažu ni marku u njih, a i stranci ih zaobilaze u širokom luku, jer su spremni da svoj kapital plasiraju u veće gradove i opštine, gdje će se on isplatiti i biti uvećan.

Zbog toga možemo očekivati da male sredine i dalje tonu te traže slamku spasa, dok će sa druge strane veće sredine moći da se hvale povećanjem broja radnika i razvojem privrede.

Jasno je da je krajnje vrijeme da nadležni u Srpskoj, ali i čelnici malih opština što prije preduzmu mjere za spas svojih lokalnih zajednica, ali i sela, koja su, nažalost, prepuštena na brigu mahom starim i iznemoglim.

To nam dovoljno govori kakva slika vlada u ruralnim područjima u RS, a za zadržavanje mladih u njima potrebni su podsticaji i pomoć.

Strategije za sve i svašta se donose i usvajaju, a za spas malih opština, da bi stale na noge i opstale na kartama, ne. Jasno je i da je taj dokument Srpskoj u ovom trenutku među najpotrebnijim.

Ta strategija ne smije da bude mrtvo slovo na papiru, kao većina drugih, već treba da da rezultate i spasi od totalnog sloma male opštine, koje su na izdisaju. U suprotnom, nestaće sa mape, a to nikome nije u interesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana