Ekonomske politike

Marina Čigoja

Kraj svake godine rezervisan je za donošenje nove ekonomske politike i budžeta za iduću godinu. Kraj ove godine nešto je drugačiji u odnosu na neke ranije po tome što će ga, osim ova dva važna dokumenta, obilježiti i donošenje novog zakona o radu, o kojem već duže vrijeme ne postoji saglasnost između socijalnih partnera, a sve su prilike da je do kraja neće ni biti.

Da se, ipak, vratimo ekonomskoj politici čija radna verzija je proteklih dana dostavljena privrednicima na razmatranje. Prioriteti, čini se, kao i do sada - rasterećenje privrede, privredni rast, smanjenje parafiskalnih nameta, reforma javnih preduzeća. Sve to Vlada je obećavala i u proteklim godinama, ali je izgleda malo šta od toga ispunjeno.

Iz godine u godinu ponavljaju se isti ili slični ciljevi i politike. Uglavnom ono što ostane neispunjeno u tekućoj, bude prebačeno u ekonomsku politiku za iduću godinu i tako ukrug. Privrednici već godinama traže rasterećenje, Vlada ga već godinama obećava, a do danas ništa značajnije na tom polju nije urađeno. I za iduću godinu Vlada planira smanjenje poreskog opterećenja rada koje je krajnje neizvjesno jer bi, prema dosadašnjim najavama iz Vlade, za to trebalo da bude uvedena i diferencirana stopa PDV-a, o čemu treba da postoji dogovor na nivou BiH, ali on još nije ni na vidiku. Čak i kad bi došlo do najavljivanog smanjenja stope doprinosa od 1,4 odsto, to, prema mišljenju većine ekonomskih analitičara i privrednika, ne bi mnogo pomoglo. Niz je i drugih primjera koji ukazuju na to da privrednici ni u idućoj godini ne mogu očekivati značajniju podršku i rasterećenje.

Posebna priča je restrukturisanje javnih preduzeća. Mnogo puta i ranije najavljivano, ali do danas ništa urađeno na tom pitanju. Većina tih preduzeća je opterećena dugovima i velikim brojem radnika. Vlada do sada ili nije smogla snage ili nije željela da se uhvati u koštac sa tim problemima. Pitanje je mogu li ta preduzeća uopšte i funkcionisati sve dok na njihova čela dolaze ljudi po političkoj liniji, a ne po stručnosti.

Privrednici, a vjerujem i sindikati, sigurno će imati niz zamjerki na radni materijal ekonomske politike koji im je Vlada dostavila na razmatranje. S pravom.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana