Ekonomija RS

Marijana Miljić Bjelovuk

Srpska je u prošloj godini zabilježila privredni rast od 2,9 odsto što je najbolji rezultat u proteklom osmogodišnjem periodu.

Međutim, ovi podaci su trenutno samo ohrabrujući, ali sigurno u ovoj  situaciji, u kojoj nalazi Srpska, nisu ni blizu dovoljni. Da bi ekonomija RS ostvarila zapažene i daleko bolje rezultate, potrebna je veća intervencija nadležnih institucija, prije svega Vlade RS.  Podaci o privrednom rastu za prošlu godinu treba da budu samo vjetar u leđa da naprave bitne rezove i podstaknu dalji rast. A da bi to uradili, treba jednom za svagda da smanje opterećenja na privredu i da je rasterete od previsokih nameta, usklade obrazovanje sa potrebama tržišta, uvedu podsticaje onima koji to zaslužuju, smanje sivu ekonomiju, ali i javnu potrošnju kao i broj zaposlenih u administraciji…

Jednom riječju, trebalo bi više pažnje da posvete realnom sektoru, koji je okosnica razvoja i koji finansira preglomazan administrativni aparat. A nema sumnje da to zaslužuje poslije svih godina i problemima u kojima grca.

Samo na taj način i tek tada imaćemo procenat rasta BDP, ne od tri odsto, već duplo veći. Upravo taj procenat privrednog rasta potreban je Srpskoj i tek tada njeni stanovnici bi osjetili da je nešto krenulo nabolje.

Nadležni djelovati moraju što prije, jer nelikvidnost koja godinama unazad muči i steže privrednike prijeti da ih uništi i izbriše iz registra preduzetnika. 

Koliko su štete privrednicima nanijela prevelika opterećenja, nemoguće je izračunati. Pored toga, upravo ti nameti, od kojih su mnogi nepotrebni, destimulišu i strance da ulažu na domaća tržišta i otvaraju svoja predstavništva. Oni bježe kod komšija, u region, gdje su opterećenja manja i doprinose njihovom razvoju. A to nam nikako ne ide u prilog.

Na kraju, sasvim je jasno da ne treba tražiti rješenja za bolji, jači, snažniji privredni rast. Ona su tu, na stolu. Samo ih treba uvrstiti u zakonska rješenja i samim tim sprovesti u djelo. Vremena za to više nemamo, ono je iscurilo i zbog toga je potrebno odmah i hitno djelovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana