Ekonomija, ne politika

Vedrana Kulaga Simić

BiH je dugo na klimavim nogama, može se reći od samog početka. Imala je i ima uspone i padove, ali sve se čini da, kako je starija, postaje neozbiljna, a ne odgovorna i stabilna zemlja.

To se ne može, ali se i ne pokušava sakriti jer je cilj pojedinaca da tim stalnim vraćanjem u prošlost drže ovu zemlju, ma kakva ona bila, dalje od bolje budućnosti.

Politika i narušeni odnosi među političarima dominiraju. Na dnevni red se vraćaju određene želje i inicijative koje nisu uspjele da zažive u vrijeme kada su i bile na stolu i kada se o njima pregovaralo.

Previše vremena ova zemlja je izgubila na sastancima koji su unaprijed bili osuđeni na propast. Previše vremena je proteklo u igrama ko će koga prije potopiti, a uvijek je aktuelno pitanje šta se zapravo dešava kada se zatvore vrata, te da li je to i koliko drugačije od onoga kada se pojave pred građanima i saopšte šta su, odnosno o čemu nisu postigli dogovor.

U tim krugovima vrtimo se od početka, a izlaza nema.

Zato, s druge strane, trpi sve ostalo. Trpi privreda, trpi običan čovjek i radnik koji samo želi da se njegov rad cijeni i da mu život bude dostojan čovjeka. Političke igre guše ekonomiju i tjeraju stanovništvo da odlazi u potrazi za boljim životom.

Čak i oni kojima novac nije toliko potreban pakuju kofere jer ne mogu više da gledaju upravo te političke igre koje su predviđene u udarnom terminu.

Ako nadležni žele da ovaj dio Balkana opstane, potrebno je da svi spuste sve tenzije i trajno pocijepaju sulude ideje sa kojima svako malo izlaze u javnost i ponovo sebi obezbjeđuju glavne uloge.

Ipak, i neke druge stvari ponekad izađu u prvi plan.

Ovih dana to je obećanje, odnosno očekivanje da će izgradnja mosta na Savi kod Gradiške konačno početi narednog mjeseca, jer je riječ o projektu koji se predugo čeka. Najavljeno je i polaganje kamena temeljca za budući most na Savi kod Rače, koji će biti dio autoputa koji treba da bude još jedna spona između Republike Srpske i Srbije.

BiH, odnosno Republici Srpskoj trebaju razvojni projekti. Trebaju joj nova radna mjesta i bolja, generalno, klima, jer ako se ovakvo stanje nastavi, ti i drugi mostovi mogli bi samo da posluže za odlazak, a ne dolazak.

To ne može, naravno, da se popravi preko noći. Niko nema magični štapić da jednim potezom pomiri i usaglasi političare, te ekonomiju podigne na zavidan nivo i tako omogući pristojne poslove i plate radnika u BiH.

Ne cvjetaju ruže ni vani, ali je ipak sigurnije i to je ono što naši ljudi i govore kada prelome da zaključaju vrata i odu bez riječi. Sve dok je ovakvo stanje na političkoj pozornici, biće sve više takvih i to moraju da shvate upravo ti glavni glumci jer je odgovornost na njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana