Egzodus za opstanak

Željka Domazet

Sarajevski Srbi tokom proteklog rata doživjeli su velika stradanja, koja su se, nažalost, nastavila i nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nakon što su časno odbranjena područja šest opština na kojima su živjeli, više od 120.000 sarajevskih Srba i onih koji su na tim područjima našli ratno utočište, krenuli su u nova iskušenja tražeći svoje mjesto pod suncem u Republici Srpskoj.

Rasuli su se od Novog Grada do Trebinja gdje su nanovo izgradili i savili svoje gnijezdo jer nisu željeli da postanu građani drugog reda.

O jasnom stavu sarajevskih Srba da im je Srpska svetinja najbolje govore činjenice da su osim onih koji su preživjeli ratne strahote u egzodus "krenuli" i kovčezi sa posmrtnim ostacima njihovih predaka. Većina je vječni mir našla na Vojničkom groblju u Sokocu.

Dok su stanovnici drugih dijelova Srpske prije 22 godine slavili završetak rata, beskrajna, tužna kolona sarajevskih Srba kretala se u neizvjesnost da traži svoje mjesto pod suncem.

Odlazili su u izbjegličke centre, kolektivne smještaje, prazne kasarne, devastirane kuće, pod šatore na močvarne livade i nadali se da će u dogledno vrijeme ponovo dići krov nad glavom i nastaviti normalan život u drugim sredinama.

Nisu se osvrtali na vjekovna ognjišta, jer su znali zašta su ratovali i da je im je Republika Srpska jedino utočište gdje će moći koračati uzdignute glave.

Nakon više od dvije decenije mnogi nevoljnici iz kolone koji su krenuli u neizvjesnost kažu da bi ponovili to isto i da sloboda nema nikakvu cijenu.

Neki od njih i danas veoma teško žive, neki su u kolektivnom centrima ili u podstanarskim smještajima, ali vjeruju da će i za njih da se nađe adekvatno rješenje.

Rasijani po različitim dijelovima Republike Srpske i svijeta i danas nakon dvije decenije i više sjete se Sarajeva gdje su nekada živjeli i kažu da su taj nekada lijepi grad ponijeli sa sobom i da ovo sadašnje Sarajevo nema nikakve veze sa njima. Svi oni koji znaju istinsku cijenu koju su platili ovi istinski borci reći će da su sarajevski Srbi  podnijeli i genocid i urbicid za koji niko nije istinski odgovarao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana